Cheb chce při rozvoji zdravotnictví vsadit na spolupráci s Němci

23. 2. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Město Cheb chce zlepšit nabídku zdravotních služeb spoluprací s partnery z Německa. Ačkoli chebská nemocnice patří kraji a je součástí Karlovarské krajské nemocnice a. s., podle vedení chebské radnice by spolupráce s nemocnicemi v Německu mohla přinést chebské nemocnici jistotu zachování i možnosti investic.


Novinářům to řekl místostarosta Chebu Michal Pospíšil.

Možnosti přeshraniční spolupráce má zmapovat studie, kterou Cheb spolu s partnery na německé straně zadá zřejmě už v březnu ke zpracování. „Už jsou hotové zadávací podmínky pro výběrové řízení. Zpracovatel by měl mít tým odborníků, který by uměl zmapovat situaci jak na české straně, tak i v Německu,“ uvedl Pospíšil.

Představa samospráv v Chebu i na německé straně hranice je taková, že by nemocnice na obou stranách mohly poskytovat zdravotní péči i pacientům z druhé strany hranice. „Zatím tomu brání legislativní i finanční problémy. Studie by ale měla právě definovat jaké a nabídnout naopak možnosti, jak je řešit,“ uvedl Pospíšil.

Cheb v minulosti navázal spolupráci se sdružením nemocnic v severní části Horní Falce. Kromě nemocniční péče by ale mohly obě strany spolupracovat i na úrovní záchranných služeb.

Například doprava do německé nemocnice ve Weidenu by z Chebska byla výrazně rychlejší než do Plzně, kam se pacienti ve vážném stavu obvykle převážejí. Navíc oblast Weidenu by měla letos získat záchranářský vrtulník, který by mohl zasahovat i na českém území.

Snaha Chebu najít pro nemocnici další uplatnění vychází zčásti z obav o budoucnost chebské nemocnice. I když kraj zatím ve všech prohlášeních na zachování chebské nemocnice i do budoucna trvá, právě Cheb byl v uplynulých letech hospodářsky nejslabší nemocnicí ze tří krajských.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?