Chilli con carne recept: původně se vařilo jen z masa a chilli papriček. Existuje i lehká vegetariánská varianta

09.10.2025
přidejte názor
Miska chilli con carne
Autor: Pixabay.com/kalhh

Chilli con carne je často prezentováno jako mexický pokrm. Pochází ale z Texasu, kde se začalo v 19. století vařit jako syté jídlo z hovězího masa a chilli papriček. Fazole, kukuřice, rajčata, sýr jako posypka a rýže jako příloha nemají s původním receptem nic moc společného, ale každý si samozřejmě může vybrat, co mu chutná. Na své si přijdou i vegetariáni, protože si mohou uvařit bezmasou verzi známou jako chilli sin carne.

Chilli con carne patří mezi naprosté klasiky mezi pálivými pokrmy. Níže vám prozradíme, jak si připravit pravé texaské chilli, které je založeno jen na hovězím mase a chilli papričkách. Druhým receptem je odlehčené chilli sin carne, vegetariánská varianta, kde je maso nahrazeno luštěninami a zeleninou. Masové chilli sice není samo o sobě nijak nezdravé, ale pro někoho může být až moc vydatné.

Co se dozvíte v článku
  1. Chilli con carne recept: v texaském stylu (Texas Red)
  2. Bezmasé chilli sin carne: vegetariánské jídlo
  3. Původ chilli con carne
  4. Varianty chilli con carne
  5. Příloha k chilli con carne

Chilli con carne recept: v texaském stylu (Texas Red)

180 minut
4-6

Ingredience

  • 800 g hovězího masa (kližka nebo plec),
  • 3–4 sušené chilli papričky (ancho, guajillo nebo pasilla),
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 větší cibule,
  • 1 lžíce vepřového sádla,
  • 1 lžička římského kmínu,
  • 1 lžička soli(podle chuti),
  • trocha hovězího vývaru na podlití.

Postup

  1. Prvním krokem je příprava chilli pasty. Pokud si chcete práci usnadnit, můžete použít kvalitní mleté chilli.
  2. Na druhou stranu se tím ale ochudíte o autentickou chuť chilli papriček, čerstvost a kontrolu nad pálivostí a chutí. Můžete totiž nakombinovat různé druhy papriček.
  3. Sušené papričky opražte nasucho na pánvi. Pak je zalijte horkou vodou a počkejte asi 20 minut, dokud nezměknou. Měkké papričky rozmixujte na hladkou pastu.
  4. Cibuli s česnekem oloupejte a nasekejte nahrubo. V hrnci rozehřejte sádlo a cibuli s česnekem na něm orestujte do zezlátnutí.
  5. Do hrnce přidejte hovězí maso nakrájené na kostky. Osolte ho a zprudka opečte, aby se zatáhlo a pustilo šťávu.
  6. Vmíchejte do hrnce chilli pastu s římským kmínem. Maso podlijte vývarem tak, aby bylo lehce ponořené. Hrnec přiklopte a nechte chilli dusit na mírném plameni 2–3 hodiny.
  7. Hovězí kostky potřebují více času, aby byly dokonale měkké. Omáčka by měla být po takto dlouhém vaření hustá.
  8. Uvařené chilli podávejte s tortillami nebo kukuřičným chlebem. Případně ho můžete jíst bez přílohy, což bylo ostatně dříve zvykem.
Hodnocení
4.8 94x

Chilli con carne na texaský způsob

Bezmasé chilli sin carne: vegetariánské jídlo

65 minut
4-6

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 větší cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 červená paprika,
  • 1 zelená paprika,
  • 2 mrkve,
  • 1 menší cuketa,
  • 1–2 čerstvé chilli papričky,
  • 1 lžíce mleté sladké papriky,
  • 1 lžička římského kmínu,
  • 400 g drcených rajčat,
  • 1 plechovka červených fazolí,
  • 1 plechovka bílých fazolí,
  • 150 g kukuřice,
  • 200 ml zeleninového vývaru nebo vody,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • čerstvý koriandr na ozdobu.

Postup

  1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Mrkev, papriky a cuketu očistěte a nakrájejte na menší kostky.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej a dejte na něj opéct cibuli, česnek a nakrájenou papriku. Restujte je asi 5 minut, aby změkly.
  3. Do hrnce pak přijde mrkev, cuketa, lehce pokrájené chilli, sladká mletá paprika a římský kmín. Obsah hrnce dobře promíchejte a krátce opečte, aby zelenina chytila hezkou barvu a z papriček se uvolnilo aroma.
  4. Do zeleninové směsi vmíchejte drcená rajčata a zalijte ji zeleninovým vývarem. Obsah hrnce přiveďte k varu, a až začne bublat, nasypte do směsi fazole (slité bez nálevu) a kukuřici.
  5. Podle chuti osolte, opepřete a přiklopte poklicí. Nechte chilli sin carne vařit asi 25 minut, dokud všechna zelenina nezměkne a chutě se dokonale nepromísí.
  6. Při podávání můžete jednotlivé porce ozdobit čerstvým koriandrem nebo petrželkou. Jako příloha se hodí tortilly, nachos, kukuřičný chléb nebo rýže.
Hodnocení
4.7 81x

Původ chilli con carne

O chilli con carne se často hovoří jako o pokrmu mexické kuchyně. Není to ale tak docela pravda. Chilli con carne totiž vzniklo v Texasu, a je dokonce oficiálním jídlem tohoto státu. Texasané jsou na něj velice hrdí.

První písemné zmínky o chilli pocházejí z roku 1828, kdy se ve městě San Antonio začalo vařit syté jídlo z hovězího masa a chilli papriček. V polovině 19. století jste si mohli na tržištích v San Antoniu běžně koupit misku chilli od prodejkyň, kterým se začalo říkat „chili queens“.

Pokud se vydáte do Texasu a budete chtít ochutnat místní chilli con carne, objednáte si ho pod zkráceným názvem Texas chili nebo jen chili. Trochu matoucí může být i to, že v americké angličtině se užívá „chili“, zatímco v britské spíše „chilli“.

Varianty chilli con carne

Pravé texaské chilli se vařilo pouze z hovězího masa, které se ochutilo chilli papričkami. Odkazuje na to i název jídla, protože španělské slovní spojení „chilli con carne“ znamená „chilli s masem“. Maso bylo často nakrájené na kostky, nemuselo být nutně mleté. Kromě pálivých chilli papriček se pod maso dávala cibule a česnek. Vyjma soli se k dochucení občas používal římský kmín.

Fazolová polévka recept: sytý pokrm plný bílkovin. Pro zvýšení obsahu železa do ní přidejte řasu kombu
Přečtěte si také:

Fazolová polévka recept: sytý pokrm plný bílkovin. Pro zvýšení obsahu železa do ní přidejte řasu kombu

Recept byl opravdu jednoduchý a snadný na přípravu. Rozhodně do něj nepatřily fazole, kukuřice, rajčata a další přísady, které najdete v moderních verzích chilli con carne. Lidé dnes často experimentují rovněž s kořením a dochucováním. Zkouší proto nejrůznější kořenící směsi, ve kterých se objevuje oregano, mletá paprika, sušené chilli, pepř, nové koření a bobkový list.

Odvážlivci, kteří se nebojí netradičních chutí, dále zkouší chilli osladit pár kostičkami hořké čokolády. V chilli se může dokonce objevit též instantní káva, vinný ocet, víno, bourbon, pivo, sójová omáčka nebo třtinový cukr. Jedná se ale o experimenty, které už nemají s původním texaským chilli nic moc společného.

Možná jste zvyklí dát si na porci chilli con carne hrst nastrouhaného sýra nebo lžíci kysané smetany pro zjemnění. Zdobení a toppingy ovšem spadají mezi „prohřešky“, kterými byste Texasany rozhodně nepotěšili.

Příloha k chilli con carne

Dalším rozšířeným omylem je podávání chilli con carne s rýží. V 19. století, kdy se začalo chilli vařit, rýže rozhodně nepatřila k tradičním přílohám v Texasu. Dominantní plodinou byla kukuřice, ze které se připravovaly kukuřičné placky (tortilly) a kukuřičný chléb. Původní chilli con carne bylo ovšem považováno za kompletní jídlo, ke kterému ani nebylo nutné podávat přílohu.

Rýže se začala k chilli con carne podávat až ve chvíli, kdy se tento pokrm rozšířil za hranice Texasu a do Evropy. Zejména Evropané mají tendenci používat rýži jako něco, co utlumí pálivou chuť chilli. Obdobný účel plní i lžíce zakysané smetany či nastrouhaný sýr na ozdobu jídla.

Zdroje: kucharkaprodceru.cz, allrecipes.com, edibleschoolyard.org, seriouseats.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek