Chilli con carne patří mezi naprosté klasiky mezi pálivými pokrmy. Níže vám prozradíme, jak si připravit pravé texaské chilli, které je založeno jen na hovězím mase a chilli papričkách. Druhým receptem je odlehčené chilli sin carne, vegetariánská varianta, kde je maso nahrazeno luštěninami a zeleninou. Masové chilli sice není samo o sobě nijak nezdravé, ale pro někoho může být až moc vydatné.
Co se dozvíte v článku
Chilli con carne recept: v texaském stylu (Texas Red)
Ingredience
- 800 g hovězího masa (kližka nebo plec),
- 3–4 sušené chilli papričky (ancho, guajillo nebo pasilla),
- 2 stroužky česneku,
- 1 větší cibule,
- 1 lžíce vepřového sádla,
- 1 lžička římského kmínu,
- 1 lžička soli(podle chuti),
- trocha hovězího vývaru na podlití.
Postup
- Prvním krokem je příprava chilli pasty. Pokud si chcete práci usnadnit, můžete použít kvalitní mleté chilli.
- Na druhou stranu se tím ale ochudíte o autentickou chuť chilli papriček, čerstvost a kontrolu nad pálivostí a chutí. Můžete totiž nakombinovat různé druhy papriček.
- Sušené papričky opražte nasucho na pánvi. Pak je zalijte horkou vodou a počkejte asi 20 minut, dokud nezměknou. Měkké papričky rozmixujte na hladkou pastu.
- Cibuli s česnekem oloupejte a nasekejte nahrubo. V hrnci rozehřejte sádlo a cibuli s česnekem na něm orestujte do zezlátnutí.
- Do hrnce přidejte hovězí maso nakrájené na kostky. Osolte ho a zprudka opečte, aby se zatáhlo a pustilo šťávu.
- Vmíchejte do hrnce chilli pastu s římským kmínem. Maso podlijte vývarem tak, aby bylo lehce ponořené. Hrnec přiklopte a nechte chilli dusit na mírném plameni 2–3 hodiny.
- Hovězí kostky potřebují více času, aby byly dokonale měkké. Omáčka by měla být po takto dlouhém vaření hustá.
- Uvařené chilli podávejte s tortillami nebo kukuřičným chlebem. Případně ho můžete jíst bez přílohy, což bylo ostatně dříve zvykem.

Bezmasé chilli sin carne: vegetariánské jídlo
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 větší cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 červená paprika,
- 1 zelená paprika,
- 2 mrkve,
- 1 menší cuketa,
- 1–2 čerstvé chilli papričky,
- 1 lžíce mleté sladké papriky,
- 1 lžička římského kmínu,
- 400 g drcených rajčat,
- 1 plechovka červených fazolí,
- 1 plechovka bílých fazolí,
- 150 g kukuřice,
- 200 ml zeleninového vývaru nebo vody,
- sůl a pepř podle chuti,
- čerstvý koriandr na ozdobu.
Postup
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Mrkev, papriky a cuketu očistěte a nakrájejte na menší kostky.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a dejte na něj opéct cibuli, česnek a nakrájenou papriku. Restujte je asi 5 minut, aby změkly.
- Do hrnce pak přijde mrkev, cuketa, lehce pokrájené chilli, sladká mletá paprika a římský kmín. Obsah hrnce dobře promíchejte a krátce opečte, aby zelenina chytila hezkou barvu a z papriček se uvolnilo aroma.
- Do zeleninové směsi vmíchejte drcená rajčata a zalijte ji zeleninovým vývarem. Obsah hrnce přiveďte k varu, a až začne bublat, nasypte do směsi fazole (slité bez nálevu) a kukuřici.
- Podle chuti osolte, opepřete a přiklopte poklicí. Nechte chilli sin carne vařit asi 25 minut, dokud všechna zelenina nezměkne a chutě se dokonale nepromísí.
- Při podávání můžete jednotlivé porce ozdobit čerstvým koriandrem nebo petrželkou. Jako příloha se hodí tortilly, nachos, kukuřičný chléb nebo rýže.
Původ chilli con carne
O chilli con carne se často hovoří jako o pokrmu mexické kuchyně. Není to ale tak docela pravda. Chilli con carne totiž vzniklo v Texasu, a je dokonce oficiálním jídlem tohoto státu. Texasané jsou na něj velice hrdí.
První písemné zmínky o chilli pocházejí z roku 1828, kdy se ve městě San Antonio začalo vařit syté jídlo z hovězího masa a chilli papriček. V polovině 19. století jste si mohli na tržištích v San Antoniu běžně koupit misku chilli od prodejkyň, kterým se začalo říkat „chili queens“.
Pokud se vydáte do Texasu a budete chtít ochutnat místní chilli con carne, objednáte si ho pod zkráceným názvem Texas chili nebo jen chili. Trochu matoucí může být i to, že v americké angličtině se užívá „chili“, zatímco v britské spíše „chilli“.
Varianty chilli con carne
Pravé texaské chilli se vařilo pouze z hovězího masa, které se ochutilo chilli papričkami. Odkazuje na to i název jídla, protože španělské slovní spojení „chilli con carne“ znamená „chilli s masem“. Maso bylo často nakrájené na kostky, nemuselo být nutně mleté. Kromě pálivých chilli papriček se pod maso dávala cibule a česnek. Vyjma soli se k dochucení občas používal římský kmín.
Recept byl opravdu jednoduchý a snadný na přípravu. Rozhodně do něj nepatřily fazole, kukuřice, rajčata a další přísady, které najdete v moderních verzích chilli con carne. Lidé dnes často experimentují rovněž s kořením a dochucováním. Zkouší proto nejrůznější kořenící směsi, ve kterých se objevuje oregano, mletá paprika, sušené chilli, pepř, nové koření a bobkový list.
Odvážlivci, kteří se nebojí netradičních chutí, dále zkouší chilli osladit pár kostičkami hořké čokolády. V chilli se může dokonce objevit též instantní káva, vinný ocet, víno, bourbon, pivo, sójová omáčka nebo třtinový cukr. Jedná se ale o experimenty, které už nemají s původním texaským chilli nic moc společného.
Možná jste zvyklí dát si na porci chilli con carne hrst nastrouhaného sýra nebo lžíci kysané smetany pro zjemnění. Zdobení a toppingy ovšem spadají mezi „prohřešky“, kterými byste Texasany rozhodně nepotěšili.
Příloha k chilli con carne
Dalším rozšířeným omylem je podávání chilli con carne s rýží. V 19. století, kdy se začalo chilli vařit, rýže rozhodně nepatřila k tradičním přílohám v Texasu. Dominantní plodinou byla kukuřice, ze které se připravovaly kukuřičné placky (tortilly) a kukuřičný chléb. Původní chilli con carne bylo ovšem považováno za kompletní jídlo, ke kterému ani nebylo nutné podávat přílohu.
Rýže se začala k chilli con carne podávat až ve chvíli, kdy se tento pokrm rozšířil za hranice Texasu a do Evropy. Zejména Evropané mají tendenci používat rýži jako něco, co utlumí pálivou chuť chilli. Obdobný účel plní i lžíce zakysané smetany či nastrouhaný sýr na ozdobu jídla.
Zdroje: kucharkaprodceru.cz, allrecipes.com, edibleschoolyard.org, seriouseats.com