Chirurgická pohotovost by se v M. Lázních měla otevřít 10. června

5. 6. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Chirurgická pohotovost s rentgenem by se měla v nemocnici v Mariánských Lázních otevřít 10. června. Nový majoritní majitel nemocnice Jakub Zavoral se bude snažit co nejdříve do skomírající nemocnice vrátit i interní pohotovost a následně i akutní interní oddělení s minimálně 20 lůžky.


O prodeji po komplikovaných jednáních nedávno rozhodlo vedení města, kterému v nemocnici zůstane podíl zhruba 13 procent.

„Nemocnice v Mariánských Lázních dnes není v příliš dobrém stavu, je to spíše torzo nemocnice. Pevně ale doufám, že z toho torza nemocnici opět uděláme. Prvním a nejdůležitějším krokem musí být návrat důvěry zaměstnanců. Druhým krokem je finanční stabilizace a třetím krokem je zavedení chirurgické a rentgenové pohotovosti. Následovat by měl návrat interní pohotovosti a do budoucna i návrat akutní interny, tedy akutní lůžkové péče,“ řekl Zavoral. Interní pohotovost by mohla být otevřena do konce letošního roku, záleží ale na tom, zda se podaří vyřešit její personální obsazení.

Chirurgická pohotovost by se do nemocnice měla vrátit už 10. června. „Pohotovost zřejmě zatím nebude ve 24 hodinovém režimu, do tohoto režimu bychom ji ale chtěli převést co nejdříve,“ doplnil Zavoral. Fyzicky a personálně je podle něj pro obnovení jejího provozu vše připraveno, zdržet by to mohly legislativní záležitosti, které ještě nejsou zcela vyřízeny.

Do budoucna budou v mariánskolázeňské nemocnice zřejmě nutné stavební úpravy. Momentální stav budovy například nedovoluje ani obnovení operačních sálů. Otázkou tak je i to, zda nemocnice vůbec zůstane v nynější budově. Variantou by mohlo být stěhování do domu Taormina, kde již dříve byla umístěna některá lůžka.

Nemocnice v Mariánských Lázních v roce 2013 hospodařila se ztrátou 19,2 milionu, město na její chod přispělo 3,5 milionu korun. „Nyní je otázka, jak se k financování nemocnice postaví Karlovarský kraj. Jakou částkou bude město nemocnici spolufinancovat, záleží tedy na dalších jednáních. Neradi bychom ale provoz nemocnice dotovali pouze z rozpočtu města,“ řekl starosta Petr Třešňák (Piráti).
Aktuálně nemocnice disponuje 57 lůžky následné péče, 46 ošetřovatelskými lůžky dlouhodobé lůžkové péče a 20 sociálními lůžky, dále provozuje sedm odborných ambulancí.

Jakub Zavoral je už majitelem Podřipské nemocnice s poliklinikou v Roudnici nad Labem. Tam odvrátil zrušení nemocnice, které jí mezi lety 2012 a 2013 hrozilo. „Podařilo se nám akreditovat nové pracoviště, například gastroentrologii. Máme tam několik pracovišť na špičkové úrovni a velmi kvalitní lékařský personál, který kompletně mluví plynnou češtinou. Od roku 2013 se také podařilo přestavět několik částí nemocnice,“ doplnil Zavoral.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?