Chirurgické oddělení Lužické nemocnice zatím zůstane v provozu

4. 11. 2019 7:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Chirurgické oddělení Lužické nemocnice, která je od léta v insolvenci, zatím zůstane v provozu. Výpověď totiž nepodá jediná atestovaná lékařka. Vyplynulo to z debaty rumburských zastupitelů. Bez atestovaného lékaře by oddělení nemohlo dál fungovat.


"Paní doktorka (Vanda) Kalinová tady zůstane," řekl zastupitel Jiří Vondráček, který je zároveň kardiologem a členem představenstva v Lužické nemocnici. Dodal, že za lékařku se zaručila insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová. Lékařka podle něj chtěla nemocnici opustit, protože pracovala na hraně profesní odpovědnosti. Na chirurgickém oddělení je totiž jedinou kvalifikovanou lékařkou.

Vondráček také řekl, že představenstvo nemocnice pracuje pod dozorem insolvenční správkyně. "Jeho pravomoci jsou velmi omezené, ale zaobíráme se ekonomikou," prohlásil. Předpoklad ztráty nemocnice je podle něj po úpravě smluv s pojišťovnou o polovinu menší. Dodal, že ročně zvýšila VZP úhrady o 17 milionů korun. "Jen ti lékaři jsou problém," řekl Vondráček.

Budoucnost zařízení, které zajišťuje zdravotní péči pro zhruba 55.000 obyvatel Šluknovského výběžku, budou řešit věřitelé na schůzi plánované na listopad.

O úpadku rozhodl soud v srpnu. Město Rumburk, jediný vlastník zadlužené nemocnice, vyjednávalo s Krajskou zdravotní o převzetí péče. Krajská zdravotní byla připravena nemocnici převzít a zajistit péči za podmínky, že Rumburk uhradí ztráty z loňského a letošního roku. Město ale žádalo nejprve garance zachování péče. Žádná dohoda tak nebyla uzavřena.

Loňská ztráta zařízení dosáhla 52 milionů, na konci května už hospodaření nemocnice vykazovalo ztrátu dalších 18 milionů korun. Podle seznamu závazků navíc dluží nemocnice dalších bezmála 40 milionů korun dodavatelům a pojišťovnám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?