Chirurgii v Městské nemocnici Ostrava čeká přestavba

3. 10. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Nevyhovující objekt chirurgie v Městské nemocnici Ostrava čeká rozsáhlá přestavba. Město tento týden vyhlásí veřejnou zakázku na zpracování projektové dokumentace, kterou by mohlo mít k dispozici příští rok na podzim.


Modernizace by měla stát zhruba 150 milionů korun, řekl včera novinářům náměstek primátora Michal Mariánek (Ostravak). „Nejvíce v přípravě je kompletní oprava budovy E, kde je zejména chirurgická lůžková část a potom jednotky ARO a JIP,“ uvedl Mariánek. Z několika nových objektů, které by v areálu nemocnice měly vzniknout, je podle něj nejdále příprava pavilonu chirurgických oborů. „Je dokončena první fáze diskuse v nemocnici, kde jsou vyjednány jednotlivé metry čtvereční pro chirurgické sály, jejich zázemí a od těchto metrů čtverečních se dále odvíjí půdorys budovy a další stupně projektové dokumentace,“ řekl Mariánek.

Podle ředitele nemocnice Petra Uhliga právě chirurgický pavilon E nutně potřebuje modernizaci. „Hlavní problém je ten, že pacienti nemají své sociální zařízení, leží po třech a po čtyřech na jednom pokoji. Sociální zařízení jsou společná na chodbě pro 20 až 30 pacientů, což je hodně nevyhovující v dnešní době. Nemáme nadstandardní pokoje,“ řekl Uhlig.

Město loni nechalo zřídit speciální fond na podporu městské nemocnice, z něhož se mají čerpat prostředky na potřebné investice, protože podle vedení města nebyla nemocnice v minulosti dostatečně financována. Do fondu město zatím vložilo 570 milionů korun a utratilo se z něj dosud asi 160 milionů korun. „Podle pravidel fondu určitě počítáme se 100 miliony korun, které se do fondu vloží při tvorbě rozpočtu na příští rok, přičemž dalšími zdroji je přebytek hospodaření. Troufnu si odhadnout, že těch dalších 100 milionů korun by se tam v příštím roce mělo podařit vložit, čili celkem počítáme s dalšími 200 miliony korun,“ uvedl Mariánek. Podle něj ale příprava velkých investic trvá déle, než město očekávalo.

Do roku 2030 by se v nemocnici mohlo proinvestovat až kolem dvou miliard korun. Uhlig připomněl, že v poslední době se podařilo například upravit oddělení ORL, zrekonstruovat 12 výtahů, opravit oplocení areálu nemocnice nebo upravit budovu Lékařské pohotovostní služby pro potřeby oddělení Všeobecného lékařství.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?