Chitoskin - novinka v hojení ran

8. 11. 2007 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvalitní ošetřovatelská péče pro mě představuje stále nové výzvy. Nedílnou součástí mé každodenní práce je efektivní léčba akutních i chronických ran. Již několik let se intenzivně o tuto problematiku zajímám. Své zkušenosti předávám kolegyním na našem oddělení a od září roku 2006 vedu pracovní skupinu pro hojení ran v nemocnici v Ústí nad Orlicí.


Na trhu je stále větší nabídka moderních materiálů a vždy je ráda vyzkouším. Od listopadu roku 2006 mám možnost pracovat s novým produktem - Chitoskinem, který nabízí firma A Care. Je to bioaktivní krytí na bázi přírodního polysacharidu Chitinu. Ten je nejčastěji získáván ze skeletu korýšů. Chitoskin se vkládá přímo do rány a zde se pozvolna vlivem působení enzymů vstřebává. Má velkou absorpční schopnost, podporuje granulaci a epitelizaci, je to hemostatikum.

KAZUISTIKA Klient, 76 let, přeložen na lůžkové oddělení ARO 8. 11. 2006 z IKEM v Praze, kde se 18. 9. 2006 podrobil plánované operativní náhradě mitrální chlopně bioprotézou, plastice trikuspidální chlopně a trojnásobnému aortokoronárnímu bypassu.

STAV PACIENTA PŘI PŘIJETÍ: dg. paréza bránice l. dx., nelze provést weaning, respirační selhání s nutností UPV, zavedena tracheotomická kanyla, renální selhání s nutností CRRT, stp. pneumonii, kachexie, vazopresorická podpora, aktivní antikoagulace, prevence stress. vředu, enterální výživa. Klient při vědomí, vyhoví na výzvu, spolupracuje, riziko vzniku dekubitu podle Nortonové 12 bodů, Bartlův test soběstačnosti: 5 bodů - vysoká závislost.

Sternotomie - dolní pól rána A velikosti 1,5 x 1,5 cm, 1 cm hluboká a 3 rány po drénech = B 1,5 x 1,3 cm, C 1 x 1 cm, D 0,5 x 0,5 cm, které byly ošetřeny Betadine. Rány jsou povleklé, zčásti nekrotické, secernují a drobně krvácejí. Od 8. do 14. 11. 2006 denně přikládán na 30 min. obklad s Dermacynem, pak Braunovidon, sterilní krytí.Převaz dne 15. 11. 2006 (obr. 1), rozhodla jsem se pro Chitoskin.

JAKÉ JSEM SI STANOVILA CÍLE? Vyčistit spodinu rány, zbavit ji povlaků, eliminovat drobné krvácení, nastolit proces hojení, zabránit maceraci okolí, snížit riziko infekce, omezit četnost převazů a zvýšit komfort klienta. Přiložila jsem na všechny rány na 30 minut obklad s Dermacynem, pak Chitoskin a Tegaderm (obr. 2), převaz za 4 dny. Dne 19. 11. 2006 okolí defektů lehce zmacerované, zřejmě jsem nezvolila správné sekundární krytí. (obr. 3) Opět obklad s Dermacynem, Chitoskin, Granuflex extra thin.

Působení Chitoskinu PO 2 DNECH na obr. 4. Další převazy vždy po 4-5 dnech. Dne 12. 12. 2006 rána B zcela zhojena. (obr. 5) 29. 12. 2006 zhojena rána D (Obr. 6), zůstávají dva defekty. Byl to bohužel poslední převaz u tohoto klienta, protože se rozvinul septický šok, který nereagoval na terapii a 30. 12. 2006 klient zemřel. I přes tuto smutnou událost jsem byla s účinky Chitoskinu velmi spokojena.

SHRNUTÍ: Co se mi za 44 dnů při léčbě ran podařilo? Všechny odpovědi jsou zřejmé při porovnání obr. 1 a 6. V současné době Chitoskin využívám při léčbě bércového vředu a na sakrální dekubitus IV. stupně, vždy s velmi dobrým efektem.


Světlana Jeřábková, staniční sestra ARO, Orlickoústecká nemocnice, a. s. členka předsednictva sekce hojení ran ČAS

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?