Cholera v Jemenu má 500 obětí, nakažených je za měsíc dvojnásobek

31. 5. 2017 7:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie cholery v Jemenu si od loňského října vyžádala už na 478 obětí, nakažených je touto infekční nemocí v zemi přes 53.000 lidí. Informoval o tom v pondělí na sociálních sítích Dětský fond OSN (UNICEF). Za poslední měsíc se podle jeho údajů počet registrovaných případů zdvojnásobil.

Cholerou je v Jemenu nyní postiženo už 18 z 21 provincií této země, která je téměř tři roky sužována občanskou válkou. Vypuknutí cholery ohlásilo tamní ministerstvo zdravotnictví loni v říjnu.

K šíření této infekční nemoci, která je léčitelná v případě včasného poskytnutí zdravotní péče, přispívá zejména nedostatek čisté pitné vody. Smrtelnou je pro Jemence také proto, že dvě třetiny tamních obyvatel trpí nedostatkem jídla.

Jemen má asi 26 milionů obyvatel, z toho téměř 15 milionů je podle UNICEF odříznuto od zdravotní péče. V zemi zničené válkou je nyní funkčních jen asi 45 procent zdravotnických zařízení.

Čtrnáct milionů lidí trpí v Jemenu nedostatkem jídla a na 3,3 milionu dětí je podvyživených. Riziko úmrtí na choleru je přitom u podvyživených dětí mnohonásobně vyšší.

Cholera je vysoce infekční nemoc, kterou vyvolávají bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často osudná dehydratace organismu.

Většina infrastruktury, včetně škol a nemocnic, byla zničena válečným konfliktem mezi vládou, kterou podporuje arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií, a šíitskými povstalci. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Konflikt si vyžádal už na 10.000 obětí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?