Chrenek rozšiřuje svou říši

31. 7. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Tomáš Chrenek má prakticky stoprocentní jistotu, že na poslední chvíli stihne sloučit "svou" Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnu (HZP) s Českou národní zdravotní pojišťovnou (ČNZP), a rozšíří tak své zdravotnické impérium. To je už dnes největší v postkomunistické střední a východní Evropě...


Stát chce Chrenkovi povolit sloučení zdravotních pojišťoven. Po třineckém miliardáři už nikdo další souhlas dostat nestihne.

Tomáš Chrenek má prakticky stoprocentní jistotu, že na poslední chvíli stihne sloučit „svou“ Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnu (HZP) s Českou národní zdravotní pojišťovnou (ČNZP), a rozšíří tak své zdravotnické impérium. To je už dnes největší v postkomunistické střední a východní Evropě.

Poslanci sice už v září téměř stoprocentně slučování zdravotních pojišťoven zakážou, ministerstvo zdravotnictví ale HN potvrdilo, že sloučení pojišťoven Chrenkovi během příštích dní jako poslednímu téměř jistě povolí. Před týdnem schválil spojení ministr financí Eduard Janota, a je jen otázka času, kdy ho bude následovat i ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

„Pokud ministerstvo financí vyslovilo nějaký názor, je to významný signál. Předpokládat, že by ministerstvo zdravotnictví mělo opačný názor, příliš nelze,“ potvrdil HN první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr, že sloučení pojišťoven je jen otázka času.

Chrenek, jehož zdravotní říše Agel ovládá jen v Česku 12 nemocnic, šest poliklinik, desítky soukromých ordinací, síť lékáren nebo firmu dodávající zdravotnický materiál, má přitom už dnes podle informací HN neformální většinu jak ve správní radě HZP, tak i ČNZP. Díky sloučení vznikne Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která bude se 740 tisíci zákazníků a obratem 14,5 miliardy korun třetí největší v Česku.

Navíc se z Chrenka stane celostátní hráč. Zatímco HZP má drtivou většinu svých pojištěnců v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, nová pojišťovna bude díky ČNZP mít klienty v celé republice. A přesně to Chrenek potřebuje.

Ve větší zdravotní pojišťovně navíc bude vybírat víc státem nařízené zdravotní daně a bude si těmito penězi platit za služby vlastních poliklinik, lékáren a nemocnic. Tím si kruh svého penězovodu uzavře mezi své firmy. Jistější byznys by Chrenek v době krize hledal jen těžko.

Pravdou je, že proti posilování Chrenkovy říše sílí čím dál větší odpor. Soukromí lékaři se bojí, aby jim Chrenkova pojišťovna nenabízela za stejná vyšetření méně peněz než svým ordinacím a nemocnicím. Navíc mají strach, že si bude Chrenek posílat pacienty jen do svých ordinací a nemocnic, a oni jich pak budou mít tak málo, že zkrachují.

„Situace je opravdu vážná. Desítky soukromých lékařů uvažují o tom, že vypovědí pojišťovně pana Chrenka smlouvu, a doporučí pacientům přejít jinam. Je to jediná šance, jak se mohou lékaři bránit vznikajícímu mopolu,“ řekl včera prezident lékařské komory Milan Kubek.

Hlavně politikům lidovců, ČSSD a KSČM se pak nelíbí, že ministerstvo chce rozhodnout o fúzi jen pár týdnů před tím, než začne platit zákon, který ji zakáže.

Zdravotnická říše Tomáše Chrenka

Co vše ovládá Agel

Třinecký miliardář Tomáš Chrenek vybudoval v posledních deseti letech zdravotní impérium Agel, které ovládá 12 nemocnic, šest poliklinik, desítky ordinací lékařů, síť lékáren i firmu, která do jeho zařízení dodává zdravotnický materiál. Chrenek v posledních několika letech posiloval i na Slovensku, kde získal čtyři nemocnice a jednu polikliniku.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?