Chtějí velké operace pro pojištěnce VZP

14. 7. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Semilská nemocnice by i u nich chtěla provádět totální náhrady kolenních a kyčelních kloubů. Pojišťovna zatím mlčí.


Velké ortopedické operace, při nichž jsou pacientům provedeny totální náhrady kolenních a kyčelních kloubů, tzv. TEP, chtějí znovu začít provádět v semilské nemocnici pro pojištěnce VZP.

Vedení nemocnice se proto obrátilo na krajskou pobočku Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v Liberci se žádostí o obnovení smlouvy na velké ortopedické operace. Ty se v semilské nemocnici prováděly pacientům VZP až do roku 2009, nyní ale nemocnice nemá na tuto péči uzavřenu smlouvu s VZP.

Právu to sdělil ředitel semilské nemocnice Jaroslav Krutský s tím, že žádost o obnovení velkých ortopedických operací podpořila Nemocnice Horní Pojizeří, tedy sdružení, v němž jsou zastoupeny semilská a jilemnická nemocnice spolu s městy Semily a Jilemnice.

„Semilská nemocnice je připravena materiálně i personálně poskytovat tuto péči v nejvyšší kvalitě. Ostatně pojištěncům všech ostatních pojišťoven také tuto péči bez přerušení poskytuje,“ konstatoval Krutský. Jako důvody o opakovanou žádost VZP uvedl zejména tlak pacientů VZP, které musí nemocnice odmítat.

„O obnovu smlouvy žádáme opakovaně celý rok. Vždy je nám odpovězeno, že se nic takového v Libereckém kraji nechystá, že důvodem ukončení smlouvy s NsP v Semilech byla centralizace,“ podotkl Krutský a doplnil, že se v poslední době proslýchá, že bude otevřeno čtvrté pracoviště velkých ortopedických operací v Libereckém kraji.

Podle informací, které Právu poskytl tiskový mluvčí krajské VZP v Liberci Stanislav Šetina, nejde však o otevření čtvrtého pracoviště v kraji, ale pouze o přesun části operací z liberecké nemocnice do turnovské Panochovy nemocnice.

Jde tedy o dohodu těchto dvou pracovišť, objem operací se ale nezvýší.

„Tyto nemocnice jednaly pouze o přesunu výkonů již nasmlouvaných TEP, bez jakýchkoli nových finančních požadavků na VZP. S tímto postupem VZP souhlasila,“ konstatoval Šetina.

V případě žádosti semilské nemocnice o obnovení smlouvy ale odkázal na ředitele krajské pobočky VZP Jiřího Benedikta, ten je ovšem do konce týdne na dovolené. „Žádostí semilské nemocnice se ale zabýváme,“ dodal Šetina.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?