Chtěli bychom být schopni restaurovat lidské tělo, řekl Pomahač

11. 12. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Plastický chirurg Bohdan Pomahač, který se při působení v USA proslavil transplantacemi obličeje a rukou, by chtěl rekonstrukční transplantace rozšířit na další části těla. Chtěli bychom být schopni v podstatě restaurovat lidské tělo, řekl novinářům.


Z bostonské nemocnice v úterý večer přiletěl na několik dní do Česka, aby se zde zúčastnil vzdělávacího sympozia plastické a rekonstrukční chirurgie pořádaného Institutem postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a převzal Cenu Nadačního fondu Neuron za přínos světové vědě.

„Díváme se potenciálně na transplantování dolních končetin, břišní stěny a tak dále,“ řekl Pomahač. Jeho tým pracuje na tom, aby náročné transplantace přinesly pacientovi co nejvíce pozitiv a naopak byly co nejlépe vyváženy negativní aspekty, které spočívají především v celoživotní léčbě medikamenty na potlačení imunity.

V sobotu na dvacátém ročníku vzdělávacího sympozia, jehož koordinátorem a odborným garantem je známý český plastický chirurg Jan Měšťák, bude přednášet o zkušenostech a nejnovějších vědeckých poznatcích v této oblasti. „Rekonstrukční transplantace se stává poměrně stabilním prvkem v repertoáru našich operací pro nejvíce postižené pacienty a myslím, že to bude pokračovat,“ poznamenal.

V říjnu jeho tým transplantoval obě horní končetiny čtyřicetiletému Američanovi Willu Lautzenheiserovi. Tomu se prý několik týdnů po operaci daří velmi dobře. „Končetiny jsou v pořádku, jsou prokrvené a zůstanou s ním, doufejme, na hodně dlouhou dobu,“ řekl lékař. Plně funkční transplantované ruce mohou být, až dorostou nervy, což trvá tři až šest měsíců. „Rehabilitace je u těchto pacientů poměrně dlouhá. V tomto je určitě možnost dalšího výzkumu a působení, abychom tyto části zrychlili,“ doplnil.

Pomahač vystudoval lékařskou fakultu v Olomouci, v Brigham and Women's hospital v Bostonu působí od roku 1996. V rámci pražského programu se společně s manželkou Hanou Augustinovou dopoledne setkal s rektorem Univerzity Karlovy v Praze Tomášem Zimou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?