Chudí lidé podle OECD chodí na prevenci méně než bohatí

11. 9. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Chudí lidé chodí na prevenci méně než lidé dobře situovaní, kteří častěji než lidé s nízkými příjmy využívají screeningů a také více chodí k zubaři. Vyplývá to z analýzy OECD, jejíž závěry zveřejnili čeští statistici na svém webu.


Do analýzy bylo zahrnuto 19 zemí, mezi nimi ČR. Socioekonomický status se měřil příjmem domácnosti.

„Z analýzy vyplývá, že nerovnosti ve využívání zdravotní péče existují a jsou úzce spjaty s významem soukromé a veřejné sféry v zajištění a financování zdravotních služeb,“ uvedli rovněž statistici.

Připomínají ale, že za ČR je hodnocení nerovnosti z dostupných dat obtížné, protože vzorek, na kterém bylo šetření provedeno, byl velmi malý, jen 2000 lidí, přitom z nich řada neuvedla svůj příjem, takže nemohli být do analýzy zařazeni.

Podle zprávy OECD se liší využívání zdravotní péče u osob se stejnou potřebou péče v závislosti na výši jejich příjmu. Pravděpodobnost návštěvy lékaře, zejména specialisty, je vyšší u osob z domácností s vyšším příjmem. Lidé s nižším příjmem zase navštěvují častěji praktického lékaře.

Do analýzy byly zařazeny Rakousko, Belgie, Kanada, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Maďarsko, Irsko, Nový Zéland, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švýcarsko, Velká Británie a USA.

Zhruba v polovině zemí jsou rozdíly ve využívání screeningu rakoviny prsu, více se ho tam účastní lépe situované osoby. Rozdíl ve využívání screeningu rakoviny děložního čípku a péče stomatologa je výrazný ve všech sledovaných zemích, osoby s vyšším příjmem se ho účastní častěji.

Konkrétně screeningu rakoviny čípku děložního ve skupině žen od 20 do 69 let věku ve všech těchto zemích využívaly nejvíc ženy s vyššími příjmy a nejméně ženy z nižších příjmových kategorií.

Při hodnocení nerovnosti využívání zdravotní péče statistici zohlednili i systém zdravotní péče v dané zemi a jeho financování. Zjistili, že širší pokrytí populace zdravotním pojištěním zlepšuje dostupnost zdravotní péče a její využívání. Vyšší veřejné výdaje na zdraví se podle nich pojí s nižším výskytem nerovnosti ve využívání zdravotní péče.

Z analýzy rovněž vyplynulo, že v zemích s větším podílem péče v soukromých zařízeních jsou větší rozdíly v návštěvách specialistů. V zemích, kde je větší podíl soukromých výdajů na zdraví a je rozvinuté soukromé zdravotní pojištění, jsou větší rozdíly ve využití péče lékařů i zubařů. Lidé se soukromým pojištěním využívají jejich služeb častěji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?