Chvála syslení

28. 4. 2009 9:51
přidejte názor
Autor: Redakce
"Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že se v tuzemských skladech nacházejí dva milióny dávek léku Tamiflu, který zabírá i proti prasečí chřipce. Jak prozíravé je někdy syslení! Před časem jsem však četl zdrcující kritiku nákupu nesmyslného množství tamiflu proti ptačí chřipce," píše Jiří Franěk...


Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že se v tuzemských skladech nacházejí dva milióny dávek léku Tamiflu, který zabírá i proti prasečí chřipce. Jak prozíravé je někdy syslení! Před časem jsem však četl zdrcující kritiku nákupu nesmyslného množství tamiflu proti ptačí chřipce.

Každá nová infekční nemoc, ať už ptačí, vepřová, nebo hovězí, vytváří zapeklitou situaci. Stačí jediný výrok o možnosti pandemie (a zkuste najít experta, který by tu možnost suverénně vyloučil!) a preventivních opatření není nikdy dost, ať to stojí, co to stojí.

Mexiko včera zaregistrovalo první stovku lidských obětí prasečí chřipky a zatím nelze ani tušit, kolik jich celkem bude, a v jaké míře se virus dotkne celého světa. Už teď se však odhadují další ztráty způsobené v době hospodářské krize útlumem zahraniční turistiky a zákazem obchodu s masem, jímž se přitom nákaza nešíří. Předběžná opatrnost je vždy nutná, její míra však velmi gumová.

Hlavní hygienik Michael Vít působil včera na mimořádné tiskovce uklidňujícím dojmem profesionála, který nezmatkuje. Velmi cenný byl zejména jeho postřeh, že v mexické populaci prasečí chřipka lidi běžně zabíjí, v USA nikoliv. Tím jednak naznačil možné hygienické a sociální souvislosti, zejména ale přispěl k vytvoření obrazu toho, co se na nás řítí.

Nejdůležitější rozhodnutí však často činí politici z vyšších pater a jejich poraděnkové - a tam dojem profesionality a znalosti mnohdy chybí. Lidé se zkrátka děsí a státy potřebná opatření někdy přepísknou. Viz vybíjení drůbeže na oltář ptačí chřipky, o jehož smyslu byly mnohé pochybnosti. Ale panika se šíří tisíckrát rychleji internetem a ostatními médii než virem. Má snad být příkladem zákaz tajit radioaktivní spad na našem území, když před třiadvaceti lety bouchnul Černobyl?

Co se semele na opačné straně zeměkoule, nyní víme za deset vteřin. Náš svět je plný nebezpečí, z nichž některá jsou horší než všechny novodobé mory, a je lepší o nich vědět, i když není snadné při tom nejančit. Takže pokud se třeba bude zdát, že jančí odpovědní činitelé, nedivme se příliš. Lépe mít tamiflu v rezervě na nějakou další zvířecí chřipku, než ho potřebovat a nemít.

Jiří Franěk, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?