Chybějící miliardy pro zdravotnictví nelze mít prý jen z úspor

29. 3. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Chybějících přes deset miliard korun ve zdravotnictví na příští rok nepůjde podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně najít jen úsporami v systému. Peníze musejí přijít také zvenčí, řekl ČTK Sršeň.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale zatím marně žádal, aby stát zvýšil platby pojistného za děti a důchodce. Státní dluh prý nelze zvyšovat. Hledá tedy další peníze například ve zvýšení regulačních poplatků. Zdravotnictví spotřebuje ročně 280 miliard.

O pokrytí výpadku a postupu reforem budou v úterý jednat lídři stran vládní koalice. K9 minulý týden při prvním jednání na toto téma odmítla z Hegerových návrhů ty, které šly nad rámec koaliční smlouvy.

Podle této smlouvy se poplatek za položku na receptu nahradí poplatkem za celý recept, zpoplatní se návštěva u specialisty bez doporučení praktika a v nemocnici se platba zvýší z 60 korun za den na nejméně stovku. Heger v návrhu měl 50 korun za návštěvu lékaře, 200 korun za den v nemocnici, 200 korun místo 90 na pohotovosti, pět korun za kilometr neakutní jízdy sanitou, za recept 50 korun a za plombu 500 korun. Lidé by platili víc i za lázně. Ministr zároveň počítal s tím, že do ochranného ročního limitu se nově započítají i regulační poplatky v nemocnici.

Příští rok čeká zdravotnictví kvůli zvýšení DPH výpadek čtyři miliardy korun, v roce 2013 dalších šest až sedm miliard. K tomu se přidávají dvě miliardy na zvýšení platů lékařů, dvě miliardy vezme inflace a 2,5 miliardy je potřeba na zvýšení platu nelékařů.

Ministr má reformu předložit do dubna, v květnu by ji měl dát vládě a v červnu by měla jít do sněmovny. V první řadě chce lépe využít peněz, které zdravotnictví má. Spoléhá na úspory, které přinese zavedení standardů a nadstandardů péče. Problém lze očekávat s jejich vymezením. Pokud standard zahrne zhruba vše, co dosud pojišťovny platí, pojišťovny neušetří. Standard nejprve určí materiály, později i léčebné postupy.

Pokud se ovšem standard zúží, dá se očekávat spor lékařů i politiků o to, co se vyřadí. Úspory tedy sotva budou už příští rok. Podobně to může být s protikorupční strategií, která stanoví pravidla pro nákupy přístrojů a stavební investice nemocnic. Její přínos také nebude okamžitý.

Ministr má rovněž v plánu zrušení 10.000 drahých akutních lůžek v nemocnicích a přeměnu části z nich na levnější lůžka následné péče. I to je plán na delší období.

Částečné navýšení plateb pacientů už schválila Legislativní rada vlády, která předala vládě novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Norma zvyšuje platbu za den v nemocnici ze 60 na 100 korun a mění poplatek za položku na receptu na platbu za celý recept, výše 30 korun se nemění.

Heger chce omezit zbytečné výdaje za léky. Nemocnice i lékaři v ambulancích mají podle jeho plánu předepisovat přednostně léky, u nichž v elektronických aukcích bude získána nejnižší cena. Dražší varianta by mohla být použita jen v případě, že by pro daného pacienta původní lék vhodný nebyl. V plánu je i změna v předepisování léků - místo konkrétního přípravku napíše lékař účinnou látku a lékárník vybere podle přání pacienta nejlevnější variantu.

Ministr chce ušetřit i za zbytečně opakovaná vyšetření. Zdravotní pojišťovna by platila vyšetření dalším odborníkem pro kontrolu výsledku, další vyšetření stejného problému by si pacient hradil sám.

NAVRHOVANÉ ZMĚNY

- za návštěvu u lékaře zvýšit poplatek z 30 na 50 korun

- za den v nemocnice zvýšit poplatek z 60 na 100, možná až 200 korun

- za návštěvu pohotovosti zvýšit poplatek z 90 na 200 korun

- za návštěvu specialisty bez doporučení praktika nově 200 korun

- za kilometr neakutní jízdy sanitou nově pět korun

- za amalgámovou plombu nově 500 korun

- do ročního ochranného limitu (2500 korun děti a důchodci a 5000 korun dospělí) vedle poplatku u lékaře a v lékárně nově poplatek v nemocnici

- na receptu místo názvu léku jen účinná látka (generická preskripce)

- vymezení standardu a nadstandardu, nejprve materiál, pak i léčebné výkony, na které si pacient připlatí

- zrušení 10.000 akutních nemocničních lůžek a přeměna části na levnější lůžka následné a dlouhodobé péče

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?