Chybí léčebna pro dlouhodobě nemocné

16. 6. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Do nelehké situace se snadno mohou dostat lidé, kteří se nemohou postarat o své nemocné blízké. V Hodoníně ani Kyjově totiž dodnes není jediná léčebna pro dlouhodobě nemocné.


Nejbližší zařízení tohoto typu je až ve Veselí nad Moravou. Právě tam proto směřují pacienti, kteří prodělali například těžkou cévní mozkovoupříhodu.

„Nemocnice Kyjov může pomoci lidem, kteří se z jakéhokoli důvodu nemohou postarat o své nemocné blízké tak, že přeloží pacienta do léčebny ve Veselí nad Moravou,“ nastínila situaci sociální pracovnice kyjovské nemocnice Zdena Měsíčková.

Jak však dodala, ani toto řešení není dlouhodobé, navíc je léčebna pro mnoho lidí z regionu „z ruky“, a nemohou tak navštěvovat své blízké často. V podobné situaci se ocitají také pacienti z hodonínské nemocnice. Tam jsou alespoň lidem k dispozici takzvaná sociální lůžka. Ta si ale lidé musí zaplatit a navíc jsou neustále obsazená.

„Na lůžka se musí čekat. Navíc ani tady nemůže pacient ležet deset let,“ řekla sociální pracovnice hodonínské nemocniceAnnaBušková. I z tohoto důvodu si obě sociální pracovnice myslí, že nová léčebna v Hodoníně nebo Kyjově, by měla určitě smysl.

Nová léčebna ? Ne Podle vyjádření tiskového mluvčího kraje Jana Chmelíčka je ale následná péče plně zabezpečena a kraj se nedomnívá, že je potřeba nová léčebna. „Jihomoravský kraj nyní neuvažuje o zřízení další léčebny pro dlouhodobě nemocné v tomto regionu,“ uvedl doslova Chmelíček. Lidé tak budou muset v případě nouze umístit své nemocné blízké na zmíněné oddělení následné péče ve Veselí nad Moravou.

Další možností jak si mohou v této komplikované situaci lidé pomoci, je zaplatit si následnou domácí péči. To ale není celodenní řešení. O pacienta se stejně musí doma někdo postarat.

„Domácí péči navrhujeme podle regionu. Na Kyjovsku pracuje Charita, na Veselsku Zdislava a na Hodonínsku Homedica,“ řekla Měsíčková. Podle ní je to pro pacienta přívětivější řešení než dlouhodobé umístění do sociálního zařízení.

„Snažíme se rodinným příslušníkům vysvětlit, že domácí péče je z hlediska pacientovi psychiky lepší. Chápu ale, že jsou opravdu lidé, kteří se bojí o práci a nemají čas se o blízkého postarat,“ uvedla Měsíčková.

Podle ní a také sociální pracovnice Buškové by pomohlo právě zřízení léčebny například v Hodoníně. O jejím využití obě dvě nepochybují.

„Veřejně mohu říci, že zařízení tohoto typu tady prostě chybí a nemyslím si, že by nenašlo své uplatnění,“ dodala ještě Bušková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?