Chystají se krizové scénáře

8. 2. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Výpomoc fakultních, tedy státních a také soukromých nemocnic a dalších poskytovatelů ambulantní péče. Zároveň větší zapojení zdravotnických dopravců, kteří by převáželi pacienty tam, kde by jim mohli pomoci.


To je ve stručnosti krizový scénář šéfa rezortu Leoše Hegera (TOP 09), podrobně o něm bude dnes diskutovat Bezpečnostní rada státu. Ta se bude zabývat situací, která může nastat po začátku března odchodem většiny z téměř čtyř tisícovek protestujících lékařů.

„Musí dokonale fungovat dispečink, aby bylo zmapováno, kde je ta či ona kapacita a průběžně to sledovat,“ řekl včera deníku E15 Heger.

Ministr chce v rámci svého úřadu zřídit zvláštní centrum, které by sledovalo situaci v jednotlivých krajích a koordinovalo mezi nimi spolupráci. „Nutná bude i kooperace mezi hejtmany a integrovaným záchranným systémem,“ dodal.

Kritická může být situace na Vysočině, kde dalo výpověď nejvíce lékařů, konkrétně 56 procent. A třeba v Praze mohou nastat vážné problémy na neurologických a porodnických pracovištích. „Rodičky bychom museli převážet tam, kde by měli volno. Jinak to udělat nejde,“ poznamenal Heger.

Ministerstvo už jednalo jak se zástupci privátních poskytovatelů zdravotní péče, tak s pojišťovnami. „Musí mobilizovat finanční zdroje pro zařízení, kam budou přicházet pacienti z částečně nebo úplně uzavřených nemocnic,“ poznamenal Heger.

Ministr včera zároveň podepsal příkaz, aby ředitelé fakultních nemocnic od března zvýšili lékařům platy o pět až osm tisíc korun měsíčně. „Kdo neuposlechne, bude mu hrozit sankce, která může skončit až odvoláním,“ poznamenal Heger. Ten slíbil lékařům dohromady 1,5 miliardy, dalších 500 milionů mají dostat sestry a ostatní zdravotnický personál.

Vedle vlády se začaly na odchod lékařů chystat i kraje a šéfové nemocnic. Ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni například nabídla dopisem všem lékařům peníze, které požadovali, tedy osm, deset a 12 tisíc korun k platům navíc. Za to bude požadovat, aby doktoři okamžitě stáhli výpovědi a snažili se spolupracovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?