Chystaná fúze nemocnic oslabí vliv Libereckého kraje

22. 8. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Připravovaná fúze Krajské nemocnice Liberec a Panochovy nemocnice Turnov oslabí vliv Libereckého kraje v největším krajském zdravotnickém zařízení. Kraji sice zůstane majoritní podíl, který se ale z 82,47 procenta sníží na 74,22 procenta.


V dozorčí radě bude mít kraj dál čtyři zástupce, jeho pozice se však oslabí, protože jejich celkový počet se zvýší z devíti na 11. Obě zařízení by se měla spojit k 1. lednu 2014, řekla na semináři pro zastupitele krajská radní pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj).

Fúzi nemocnic budou v nejbližších týdnech projednávat zastupitelé kraje, Liberce i Turnova. Pokud je schválí, získá Turnov, který je vlastníkem tamní Panochovy nemocnice, deset procent akcií krajské nemocnice.

„Základní kapitál se spojením zvyšovat nebude a nebudou se ani upisovat nové akcie, dojde k přerozdělení těch stávajících,“ vysvětlil Jan Šuma ze společnosti VGD, která fúzi, změny stanov i dohodu akcionářů připravuje. Zbylých 15,78 procenta akcií bude vlastnit město Liberec, přičemž města budou mít v dozorčí radě po dvou svých zástupcích, další tři členové reprezentují zaměstnance nemocnic - dva liberecké a jeden turnovské.

Pro obě zařízení by měla být připravovaná spolupráce výhodná. V Turnově umožní udržet základní rozsah zdravotní péče a také lépe využít areály obou nemocnic. Podle ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného by se do Turnova mohla přesunout například jednodenní chirurgie.

Lepší využití areálu, ale třeba i provoz lékárny ve vlastní režii by podle Nečesaného mohly pomoci Panochovu nemocnici vyvést z červených čísel. Zařízení se 178 lůžky a 340 zaměstnanci skončilo loni osmimilionovou ztrátou a letos očekává propad dokonce trojnásobný.

„Ani liberecká nemocnice není ale v právě nejlepší kondici,“ přiznal Nečesaný, který největší krajské zdravotnické zařízení s 980 lůžky a 2150 zaměstnanci řídí od začátku srpna. Za první pololetí podle něj nemocnice vykazuje šedesátimilionovou ztrátu a za faktury dluží po lhůtě splatnosti 23 milionů korun. Loňský rok přitom ukončila milionovým ziskem. „Věřím ale, že rok budeme končit s vyrovnaným výsledkem,“ poznamenal.

Podle odhadů VGD si fúze vyžádá náklady kolem 1,45 milionu korun a dalších pět milionů by měla liberecká nemocnice zaplatit Turnovu za firmu NEMPRA, která pro Panochovu nemocnici pere prádlo, zajišťuje stravování a další služby včetně dodávek tepla. Podle Nečesaného se ale tyto investice velmi rychle vrátí. „Chtěli bychom například rozšířit služby stravovacího provozu a stejně jako v Liberci nabídnout dodávky jídla pro další firmy nebo catering,“ dodal Nečesaný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?