Čím dál tím víc čínských dětí má problémy s nadváhou a zrakem

23. 8. 2006 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadváha a poruchy zraku trápí čím dál tím víc čínských dětí, jejichž zdravotní stav se zhoršuje "znepokojivým tempem", varují dnes místní sdělovací prostředky. Téměř čtvrtina chlapců žijících ve městech trpí nadváhou a více než polovina čínských středoškoláků je krátkozraká. Uvádí to celonárodní zdravotní průzkumu čínských dětí...


Peking - Nadváha a poruchy zraku trápí čím dál tím víc čínských dětí, jejichž zdravotní stav se zhoršuje „znepokojivým tempem“, varují dnes místní sdělovací prostředky. Téměř čtvrtina chlapců žijících ve městech trpí nadváhou a více než polovina čínských středoškoláků je krátkozraká.

Podle celonárodního zdravotního průzkumu čínských dětí provedeného v loňském roce trpí nadváhou asi 25 procent městských chlapců ve věku sedm až 18 let, což je výrazný nárůst proti 0,2 procenta zaznamenaných v roce 1985.

„Čína byla druhdy považována za jednu z nejštíhlejších populací na světě, ale rychle dohání krok se Západem pokud jde o děti s nadváhou,“ uvádí zpráva čínského ministerstva školství, kterou cituje list China Daily.

Průzkum zároveň zjistil, že nejméně 60 procent čínských středoškoláků je krátkozrakých; tento údaj stoupá až na 83 procent u starších středoškoláků a vysokoškoláků.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?