Čína aktivovala počítačový systém prevence proti SARS

7. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Systém umožňuje získat potřebné informace o SARS a rady, jak proti ní postupovat, až 20.000 osobám připojeným on-line najednou. Zdravotnický personál po použití přístupového hesla má o každém případu informovat nadřízený orgán a hlídat...


PEKING - Čínské úřady aktivovaly s nadcházející zimou počítačový systém prevence proti možnému návratu plicní nemoci SARS, která na přelomu loňského a letošního roku zemi nejhůře postihla. Informoval o tom včera list China Daily s odvoláním na čínské ministerstvo zdravotnictví.

Systém umožňuje získat potřebné informace o SARS a rady, jak proti ní postupovat, až 20.000 osobám připojeným on-line najednou. Zdravotnický personál po použití přístupového hesla má o každém případu informovat nadřízený orgán a hlídat situaci ve svěřené oblasti.

Aby se informace o případném šíření nemoci přenášely rychle, systém má dva kanály - jedním seznamují podřízené složky nadřazené a druhým se o výsledcích práce v „terénu“ budou také dovídat přímo pracovníci ministerstva zdravotnictví v metropoli Pekingu. Vláda se tak chce vyhnout zkušenostem z předchozí zimy, kdy řada provinčních úřadů podávala zprávy o nemoci liknavě nebo dokonce počet onemocnění zatajovala.

Od října začaly v několika čínských městech včetně Pekingu fungovat kontrolní střediska, která mají měřit lidem teplotu. Každý, komu naměří 38 stupňů Celsia a více, bude zadržen, předán k lékařskému pozorování a nahlášen místním úřadům.

SARS se rozšířil koncem loňského roku z jižní Číny a počátkem letošního roku postihl na 30 zemí. Zemřelo na něj asi 800 osob a přes 8000 bylo nakaženo - z nich se 5300 lidí infikovalo v pevninské Číně, která dlouhé měsíce nebyla schopna či ochotna sdělit skutečný rozsah epidemie. Světová zdravotnická organizace (WHO) začátkem července uvedla, že se podařilo dostat epidemii pod kontrolu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?