Čína definitivně potvrdila případ SARS, další hlásí Filipíny

5. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel institutu pro výzkum respiračních chorob v čínském Kantonu dnes definitivně potvrdil, že pacient, hospitalizovaný od prosince pro podezření z infekce, je nakažen akutním syndromem dýchacích cest (SARS)...


PEKING/MANILA - Filipínské úřady dnes současně oznámily, že umístily do karantény ženu s podezřením na SARS. Žena podle nich předtím pracovala v Hongkongu.

Ředitel institutu pro výzkum respiračních chorob v Kantonu řekl novinářům na tiskové konferenci, že muž, který se nakazil v provincii Kuang-tung, prokazatelně trpí SARS.

Světová zdravotnická organizace (WHO) muže dosud vede pouze jako pacienta s podezřením na tuto nemoc. Testy podle WHO totiž přítomnost viru v těle stoprocentně nepotvrdily.

Filipínské úřady dnes oznámily, že do karantény umístily ženu s podezřením na SARS, která do země přiletěla 20. prosince z Hongkongu. Zdravotníci se nyní snaží zajistit osoby, se kterými se žena od příletu do země setkala. Nakažená žena je lékařka, která pracuje na ministerstvu zdravotnictví.

Vědci v Hongkongu dnes rovněž informovali, že našli podobnost mezi takzvaným koronavirem nalezeným u čínského pacienta a virem nalezeným u malých šelem, cibetek. Podle agentury AP tak podpořili tezi, že infekce pochází ze zvířat.

SARS, který se rozšířil právě z Kuang-tungu, si od listopadu loňského roku do letošního léta vyžádal podle bilance agentury Reuters ve světě více než 800 obětí. Čína, která oficiálně přiznala 5300 nakažených a téměř 350 obětí, je zemí nejvíce touto chorobou postiženou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?