Čína ohlásila čtvrtý případ ptačí chřipky u člověka

7. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Desetiletá dívenka z jihočínské oblasti Kuang-si byla pozitivně testována na virus H5N1. Stala se tak čtvrtým lidským případem ptačí chřipky ve své zemi. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo zdravotnictví...


Čína ohlásila čtvrtý případ ptačí chřipky u člověka

PEKING -

Dívka byla před dvěma týdny hospitalizována s horečkami a zápalem plic. Lidé, kteří s ní byli v blízkém styku, jsou nyní na pozorování. Nikdo z nich však příznaky nemoci nevykazuje.

V kuangsijském městě Ting-tang byl v lednu 2004 zjištěn první případ úhynu kachen na ptačí chřipku - šlo o první případ tohoto onemocnění v pevninské Číně.

Oblast sousedí s Vietnamem, který je nejhůře postiženou zemí s touto nákazou. Po styku s nemocnými kuřaty zemřely v listopadu ve východní provincii An-chuej dvě ženy. A ve středočínské provincii Chu-nan onemocněl devítiletý chlapec, který se nicméně uzdravil a již byl propuštěn z nemocnice.

Úřady v Číně oznámily 25 ohnisek nákazy drůbeže po celé zemi od 19. října. Desítky milionů kuřat, kachen a hus již byly očkovány. Virus H5N1 od roku 2003 zabil v Asii 69 lidí. Většina z nich přišla do kontaktu s nakaženou drůbeží. Odborníci se stále obávají, že by virus mohl zmutovat a stát se přenosným z člověka na člověka, což by vyvolalo světovou pandemii.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?