Čína otevřela v Libérii léčebné centrum pro nakažené ebolou

26. 11. 2014 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Čína otevřela v Libérii své první léčebné centrum, které se bude věnovat péči o nakažené ebolou. První pacienty by měli čínští zdravotníci ošetřit již příští týden, informovala agentura AP. Slavnostního otevření střediska, ve kterém se nachází 100 lůžek, se zúčastnila i liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová. Ta otevření centra ocenila a označila ho za prvotřídní.


Obří bílá budova s modrou střechou, ve které se středisko nachází, vznikla na parkovišti stadionu ležícího mimo liberijskou metropoli. Čína patří k největším africkým obchodním partnerům a s Libérií udržuje velmi blízké vztahy. Peking dosud přislíbil na boj s ebolou v západní Africe 81 milionů dolarů (1,8 miliardy Kč) a do oblasti rovněž poslal na 200 zdravotníků.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a vnitřní krvácení. Zatím proti infekci neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, několik nadějných preparátů však lékaři testují.

Libérie je vůbec nejpostiženější ze tří západoafrických zemí zasažených ebolou. Podle poslední bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) se v Libérii, Sieře Leone a Guineji nakazilo touto nemocí 15.351 lidí, z toho 5459 jich zemřelo. Na samotnou Libérii připadá téměř 3000 mrtvých.

Počet nakažených v Libérii poslední dobou poklesl, v Sieře Leone ale naopak stále stoupá. V tamějším městě Kenema se dnes rovněž uskutečnil protest řidičů sanitek a pracovníků pohřebních služeb, kteří si stěžují na to, že již několik týdnů nedostali za svou práci zaplaceno. Stávkující na protest zanechali před budovou místní nemocnice 15 mrtvých těl v černých pytlích. Mluvčí ministerstva zdravotnictví později uvedl, že již mzdu protestujícím vyplatili, nicméně kvůli svému chování byli propuštěni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?