Čína prověřuje školy a školky kvůli podávání léků dětem

21. 3. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Čína spustila celonárodní inspekci škol a školek kvůli podezření, že mnohá vzdělávací zařízení tajně dávala dětem léky jako „prevenci nemocí a zlepšení docházky“. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na státní sdělovací prostředky.

Podle dostupných informací si zbytečné podávání léků dětem a batolatům nevyžádalo žádnou oběť. Otázka bezpečnosti potravin a léků je v Číně vysoce citlivá. V roce 2008 nejméně šest dětí zemřelo a tisíce dalších onemocnělo poté, co je rodiče krmili sušeným kojeneckým mlékem kontaminovaným průmyslovou chemikálií melamin.

Místní úřady dostaly příkaz prověřit všechny školy a především školky, zda nedávaly dětem nelegálně jakékoli léky. Přiměla je k tomu série zpráv z minulého týdne, kdy vyšlo najevo, že nejméně šest školek ve třech provinciích dávalo malým dětem levná antivirotika, aniž by o tom jejich vedení informovalo rodiče.

Některé školky uvedly, že tento postup praktikují celé roky, aby snížily nemocnost dětí a nemusely vracet peníze za jejich nepřítomnost. Školy dostávají peníze na základě docházky.

Léky ve školkách dostávalo více než 1000 dětí a mnoho z nich trápily bolesti břicha a vyrážky. Rodiče se nyní obávají, že může jít o vedlejší příznaky dlouhé konzumace těchto léků.

Policie už zadržela nejméně deset osob odpovědných za koupi a rozdávání léků dětem. Šlo o přípravky, které se běžně používají k léčbě chřipky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?