Čína: Žádná z osob v karanténě nemá symptomy SARS

29. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Minulý týden byl v jihočínském Kantonu hospitalizován a posléze převezen do karantény dvaatřicetiletý televizní pracovník s podezřením na SARS. Úřady nyní zjišťují, zda se muž nenakazil poté, co v minulých týdnech pojedl třeba maso z divočiny...


PEKING - Žádný ze 42 lidí, kteří byli dáni v Číně do karantény poté, co se dostali do styku s mužem nakaženým zřejmě akutním syndromem dýchacích cest (SARS), zatím symptomy této nebezpečné nemoci nemá. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na oficiální čínský tisk.

Minulý týden byl v jihočínském Kantonu hospitalizován a posléze převezen do karantény dvaatřicetiletý televizní pracovník s podezřením na SARS. Úřady nyní zjišťují, zda se muž nenakazil poté, co v minulých týdnech pojedl třeba maso z divočiny. Stav nemocného muže je nadále stabilní.

Z osob v karanténě je 32 zaměstnanců nemocnice, kteří s ním přišli do styku, než padlo podezření na SARS; ostatní jsou jeho příbuzní a spolupracovníci. Pokud se u nikoho z nich neobjeví symptomy nemoci, skončí jejich karanténa během týdne.

Zpráva o novém možném případu nemoci SARS přišla jen několik týdnů před oslavami čínského lunárního Nového roku, kdy miliony lidí nejen v Číně, ale po celé východní a jihovýchodní Asii cestují, aby navštívili své příbuzné.

SARS si od listopadu loňského roku do letošního léta vyžádal podle bilance agentury Reuters ve světě více než 800 obětí. Čína, která oficiálně přiznala 5300 nakažených a téměř 350 obětí, byla zemí nejvíce touto chorobou postiženou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?