Čína zavedla zákony, které mají bránit šíření choroby AIDS

31. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čína zavedla své první zákony, které mají bránit šíření epidemie AIDS a znemožnit diskriminaci osob trpících touto chorobou. Nová legislativa zakazuje prodej či kupování krve a zpřísňuje podmínky dárcovství. Peking přiznává 840.000 nakažených virem HIV, experti ale toto číslo považují za silně podhodnocené...


PEKING - Čína zavedla své první zákony, které mají bránit šíření epidemie AIDS a znemožnit diskriminaci osob trpících touto chorobou.

Peking ještě donedávna popíral, že by v zemi žil větší počet občanů infikovaných virem HIV a v 90. letech dokonce zatajil, že při vládou řízeném programu darování krve za peníze byly v centrální provincii Che-nan nakaženy nemocí AIDS celé vesnice.

Nová legislativa prodej či kupování krve zakazuje a zpřísňuje podmínky týkající se dárcovství. Rovněž pak nařizuje místním úřadům posílení prevenčních programů a slibuje jim finanční podporu od centrální vlády pro boj proti epidemii.

Peking přiznává 840.000 nakažených virem HIV, mezinárodní experti ale toto číslo považují za silně podhodnocené a varují, že do roku 2010 by AIDS v Číně mohlo trpět až deset milionů lidí, pokud úřady rychle nezasáhnou.

Nově přijaté zákony mají rovněž potlačit šíření dalších infekčních chorob, včetně SARS a ptačí chřipky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?