Čínské odborníky zajímá regulace omamných a psychotropních látek v ČR

10. 7. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Systém regulace omamných a psychotropních látek v Česku je předmětem zájmu čínských odborníků, kteří ve čtvrtek dopoledne vyslechnou na toto téma přednášku na ministerstvu zdravotnictví.


Mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová řekla, že návštěva se koná na žádost zástupců China National Narcotic Drugs Association, což je nezisková organizace, která v Číně dohlíží na dodržování mezinárodní úmluvy o omamných a psychotropních látkách.

Podle informací médií by ve čtvrtek měli v Česku být zástupci sedmi velkých čínských farmaceutických firem. Údajně se Číňané přes Česko snaží proniknout na evropský trh s generickými léky.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Lucie Šustková k možnosti dovozu léčivých přípravků z Číny řekla, že podle zákona o léčivech může být na český trh dodáván jen přípravek, který získá registraci. „O ni může žádat pouze žadatel, který má bydliště nebo je usazen na území některého z členských států EU,“ upozornila.

Žadatel musí splnit evropská registrační pravidla, tedy doložit chemickou povahu léku, výrobní kroky a opatření při kontrole kvality vstupních surovin i konečného léku. Musí také doložit, že lék vyhovuje testům stability a byl vyroben podle standardů zaručujících kvalitu.

„Pravidla pro registraci léčiv uváděných na trh v EU jsou jednotná a vždy se posuzuje kvalita, bezpečnost a účinnost léčiva,“ shrnula mluvčí s tím, že pouhý dovoz léčivého přípravku zákon nedovoluje, pokud lék není registrován v souladu s registračními pravidly.

Podle médií chtějí zástupci čínských firem prozkoumat v Česku možnost udělat si z Česka „odrazový můstek“ pro dodávky léků do Evropy. Látky, z nichž se vyrábějí běžné léky proti bolesti či horečce, už Číňané do Evropy dodávají - nakupují je místní firmy a vyrábějí léky pod svými značkami.

Němeček ocenil výhodu generik pro zdravotní pojištění - protože jsou levnější, umožní omezovat zbytečná vydání. Obchodování s léky se při červnové cestě Němečka do Číny prý neřešilo. V ministrově delegaci byl ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta, který potvrdil, že možnost zde je, nutné ale je zajistit kvalitu léků. „Pokud čínské firmy budou mít zájem, a deklarovaly už, že ho mají, jsme připraveni být průvodcem, který jim umožní procedury absolvovat bez zbytečné administrativní zátěže,“ řekl Němeček.

Ministr očekává, že rozšíření nabídky generických léků zvýší konkurenci, což by mohlo vést k dalšímu poklesu cen, a tedy k dalším úsporám.

Velký zájem Číňanů o české zdravotnictví potvrzuje to, že na jaře příštího roku se bude v Praze konat summit mezi Čínou a 16 zeměmi střední a východní Evropy pro oblast zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?