Čínské nemocnice jsou neustále dějištěm útoků pacientů na lékaře

25. 2. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Čínské nemocnice jsou čím dál tím nebezpečnějším místem k práci. Jen před několika dny napadl pacient těhotnou zdravotní sestru ve městě Chang-čou v provincii Če-ťiang. Sestra vyvázla bez větších zranění, což ale nebyl případ lékaře, kterému 18. února pacient podřízl hrdlo v I-sienu v provincii Che-pej; rychlým zákrokem se ho podařilo zachránit, ale s těžkým zraněním skončil na chirurgii. O den dříve utloukl pacient kovovou trubkou k smrti doktora v provincii Chej-lung-ťiang.


Zhruba 1000 čínských nemocnic, z nichž každá se denně postará o více než 10.000 nemocných, zažívá neustálý nárůst počtu sporů, které přerostou v násilí, stejně jako náhodných útoků. Informoval o tom zpravodajský server Bloomberg Businessweek.

Jak uvedl místní tisk, plánuje nyní Čína posílit bezpečnost v nemocnicích. V každé z nich po celé zemi by napříště měli být dva nebo tři policisté, kteří dostanou výcvik, jak rychle rozpoznat situaci hrozící násilím, jak s pachateli jednat, a jak posbírat případné důkazy po činu. Plánuje se také posílení bezpečnostních systémů včetně rentgenů u všech hlavních vchodů, aby lidé nemohli přijít do nemocnice například s nožem.

Průzkum, který v listopadu loňského roku provedl list China Youth Daily, zjistil, že dvě třetiny všech dotázaných nevěří „profesionalitě diagnózy a léčby“ doktorů. Čínští lékaři by podle respondentů především měli být „soucitnější“ a „trpělivější“ při jednání s nemocnými.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?