Čínské úřady zavřely babybox, nezvládal množství odložených dětí

18. 3. 2014 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čínské úřady byly nuceny zavřít babybox, který koncem ledna zahájil provoz ve městě Kuang-čou na jihu země. Anonymní rodiče v něm totiž zanechali již přes 260 dětí a úřady nemají odložené novorozence kam umísťovat. Píše o tom zpravodajský server BBC News.


Podle BBC všechny děti, které lékaři v babyboxu od 28. ledna našli, trpěly nějakou chorobou. Místní úřady sdělily, že 110 z nich bylo postiženo mozkovou obrnou, 39 Downovým syndromem a 32 mělo vrozenou srdeční vadu. Podle expertů mnozí čínští rodiče nemocné děti opouštějí, protože se obávají, že by si nemohli dovolit potřebnou lékařskou péči.

„Doufám, že všichni chápou problémy, kterým naše středisko čelí. Přechodně středisko uzavíráme, abychom se mohli náležitě starat o novorozence, které jsme již přijali,“ uvedl ředitel instituce Sü Ťiou.

Čína začala zařízení podobná babyboxům, kde mohou matky anonymně nechat nechtěné novorozeně, zřizovat v roce 2011. Jde o místnost s kontrolovanou teplotou, dětskou kolébkou a inkubátorem. Jakmile tu matka dítě anonymně odloží, spustí se na ošetřovně alarm a pro dítě si během několika minut přijde zdravotník.

V současnosti je v Číně kolem 25 podobných zařízení v deseti provinciích a čínské úřady ještě minulý měsíc slibovaly, že jejich počet dále zvýší.

Stoupenci systému babyboxů, rozšířených po celém světě včetně České republiky uvádějí, že tato zařízení podstatně snížila úmrtnost odložených dětí. Podle kritiků babyboxy povzbuzují rodiče, aby se nechtěných dětí zbavovali.
Rodiče v Číně neodkládají jen děti trpící handicapem nebo vážnou chorobou, ale také kvůli pohlaví. V Číně totiž stále historicky přetrvává favorizování mužských potomků a tento trend ještě zesílila politika jednoho dítěte.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?