Čistou minulost od lékařů všude nechtějí

6. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čisté trestní rejstříky musí mít lékaři a zdravotníci od druhého října. Nařizuje jim to paragraf nového zákona o podmínkách výkonu zdravotnických povolání. Právníci a tudíž i nemocnice si ho však vykládají různě. například Lužická nemocnice v Rumburku požaduje výpis z trestního rejstříku pouze od nastupujících lékařů...


Děčín -

„Podle právního rozboru, který jsme si nechali vypracovat, je nutné požadovat výpis z trestního rejstříku při nástupu nově přijímaného lékaře, v době trvání pracovního poměru budeme chtít výpis jen od vedoucích pracovníků, například primářů oddělení,“ uvedla personalistka nemocnice Ella Vajdová.

Zdravotní způsobilost chce Lužická nemocnice od všech sedmačtyřiceti lékařů. Výpis z trestního rejstříku musel doložit doktor, nastupující od října. Od případných dalších nových lékařů bude chtít nemocnice výpis vždy během tříměsíční zkušební doby.

DÁLE ČTĚTE:
Nemocnice začaly propouštět lékaře,kteří nemají čistý rejstřík
Lékaři musí být bezúhonní, ministryně s tím nesouhlasí
Lékaři na západě mají povinnost prokázat svou bezúhonnost
Čert aby se v tom vyznal\\
Na pochybnosti není čas\\

V děčínské nemocnici naopak nedělají žádné výjimky. „Všichni lékaři splnili podmínky a odevzdali výpis z rejstříku trestů, žádný z nich v něm neměl záznam,“ uvedla šéfka personalistiky děčínské nemocnice Ivana Folprechtová.

Podle naprosté většiny lékařů i velké části veřejnosti je paragraf požadující výpis z trestního rejstříku zbytečný. Na bývalou ministryni zdravotnictví Marii Součkovou se zlobí i lékařská komora.

„Jen soud má právo v každém jednotlivém případě určit, zda lékař, který se něčím provinil, může či nemůže dál vykonávat svou profesi a případně mu to zakázat,“ řekl šéf České lékařské komory David Rath s tím, že hledá řešení, jak paragraf co nejrychleji změnit.

Díky zákonu nemohou vykonávat svou profesi lékaři, kteří například byli potrestáni za porušení autorského zákona či dalších prohřešků nesouvisejících se zdravotnictvím. Mnoho pacientů nepovažuje zákon za zcela správný.

„V nemocnici mě zajímá pouze, zda je lékař kvalifikovaný a dostatečně zkušený v oboru, zda-li lékař v minulosti způsobil třeba neúmyslně nějaký trestný čin, mě skutečně nezajímá,“ řekl Karel Mottl z Děčína.

MARTIN CHLOUBA, Děčínský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?