Čistý zisk farmaceutické firmy Pliva klesl, tržby však rostly

7. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tržby stouply o 18,9% na 4,34 miliardy kun. Pliva se stále více zaměřuje na rozvoj generik. V současnosti má firma na celém světě žádost o registraci 700 generik a doufá, že všechny se jí podaří uvést na trh v příštím roce...


ZÁHŘEB - Chorvatské farmaceutické společnosti Pliva klesl v prvních devíti měsících letošního roku zisk o 2,9 procenta. Důvodem byly vysoké náklady a nepříznivý vývoj směnných kurzů, které překonaly růst tržeb. Čistý zisk se snížil na 826 milionů chorvatských kun (124,7 milionu USD) z loňských srovnatelných 851 milionů kun, oznámila ve čtvrtek společnost, která v České republice ovládá brněnskou Lachemu.

Výsledky skončily na dolní hranici odhadů analytiků, kteří čekali zisk v rozmezí 820 až 857 milionů kun. Tržby však stouply o 18,9 procenta na 4,34 miliardy kun. Pliva je podle tržeb největší východoevropskou farmaceutickou společností. Celkové příjmy, včetně příjmů z licenčních poplatků, stouply na 55,2 miliardy kun z 4,4 miliardy kun loni.

Pliva se stále více zaměřuje na rozvoj generik, tedy kopií léků, jejichž patent už vypršel. Využívá tak výhody, že Chorvatsko není členem Evropské unie a může tyto léky volně produkovat. V současnosti má firma na celém světě žádost o registraci 700 generik a doufá, že všechny se jí podaří uvést na trh v příštím roce. Společnost chce tímto způsobem nahradit zisk z antibiotika Zithromax, jehož patentová ochrana ve Spojených státech vyprší na konci roku 2005.

Pliva dodala, že čeká v letošním roce růst tržeb o 25 procent. Čistý zisk však kvůli nákladům na restrukturalizaci mírně klesne, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?