Citlivá data hlídá firma s vazbou na Chrenkův Agel

8. 6. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Citlivá data o pacientech, která soustřeďuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na internetu v centrálním úložišti, hlídá podle serveru Aktuálně.cz soukromá společnost Netprosys s vazbou na Hutnickou zdravotní pojišťovnu (HZP). A tedy i na Zdravotní pojišťovnu Agel, až se s ní HZP v červenci sloučí...


Podle ředitele SÚKL Martina Beneše ale firma Netprosys nestřeží data, která jsou ukládaná v centrálním úložišti dat. Zajišťuje pouze zabezpečení veřejných datových sítí, po kterých jsou data přenášena mezi lékárnami a SÚJK, řekl dnes ČTK Beneš s tím, že pojišťovna Agel stejně jako ostatní zdravotní pojišťovny získává data o vydaných léčivých přípravcích od všech lékáren podle zákona.

Jak vyplývá z obchodního rejstříku, firma Netprosys se loni v létě stala součástí ostravských železáren Vítkovice. Ty mají ve firmě majoritní podíl. Právě Vítkovice přitom stály u zrodu HZP. Ta se má začátkem července sloučit se zadluženou pojišťovnou Agel třineckého miliardáře Tomáše Chrenka.

Do centrálního úložiště posílají lékárny data o pacientech z receptů, z přehledu léků lze zjistit choroby i to, kolik pacient za léky zaplatil. Data o pacientech by rády využily v konkurenčním boji zdravotní pojišťovny, mohly by podle těchto informací provádět výběrový nábor nových pojištěnců.

Provoz úložiště byl zahájen 31. prosince 2008, v lednu se začaly připojovat lékárny. Každý den proteče centrálním úložištěm na 200.000 citlivých údajů. Jednorázové náklady na vznik úložiště jsou 450 milionů korun, roční provoz vyjde na 90 milionů. Na systému se podílejí tři soukromé firmy - Netprosys, Telefónica O2 a Aquasoft.

Sběr dat zahájil SÚKL v květnu 2009. Sbírají se údaje, jako číslo pojištěnce, které je zároveň jeho rodným číslem, jméno a množství léku, cena léku, úhrada od pojišťovny, šarže lékárny a identifikační číslo lékaře, který lék předepsal.

Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka mohou data ze soukromé firmy kdykoli uniknout a zneužít se pak dají velmi snadno.

Data se měla sbírat, aby systém odhalil falešné recepty narkomanů, zamezilo se plýtvání léků a byly odhaleny nevhodné kombinace předepsaných léčiv. Elektronické recepty, které to mají umožnit, ale zatím lékaři nepíší. Data se podle komory sbírají bez vědomí a souhlasu pacientů, z podnětu komory vše prověřuje Úřad pro ochranu osobních údajů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?