Cizinci v ČR mají horší přístup ke zdravotnímu pojištění

22. 7. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Cizinci v Česku mají horší přístup ke zdravotnímu pojištění a část jich je v této oblasti diskriminovaných. I když všechny vlády od roku 2005 měly v plánu situaci změnit, nestalo se tak.


Situaci kritizovala zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Dodala, že nerovné postavení platí i v přístupu ke vzdělávání. Když se děti cizinců nenaučí správně česky, zhoršuje to přitom jejich pozdější uplatnění na trhu práce a možnost začlenění do společnosti, řekla dnes Seitlová novinářům.

„My myslím chceme, abychom neměli určité sociální napětí, určité sociální problémy nebo sociálně vyloučené skupiny,“ uvedla. Upozornila na nebezpečí zvýšené kriminality.

Problém s kurzy češtiny mají lidé ze zemí mimo Evropskou unii. Podle školského zákona je bezplatná výuka češtiny určena pouze dětem občanů ze zemí EU. Děti ostatních cizinců, kteří dlouhodobě či trvale žijí v ČR, jsou z ní vyloučeny.

Do svízelné situace se rodiny cizinců dostávají i v přístupu ke zdravotnímu pojištění. Situaci už loni kritizoval zesnulý ombudsman Otakar Motejl. Připomněl, že za cizince se provdá nebo s cizinkou ožení deset procent Čechů. Uvedl, že legislativa upravující pobytové a sociální zázemí takto vznikajících vztahů je „mírně řečeno retardovaná“. „Stále vychází ze schématu do české postele český manželský pár.“

Dnes zástupci kanceláře ombudsmana mluvili o přímé diskriminaci části cizinců. Platí to o lidech nad 70 let. Některé komerční pojišťovny prý paušálně uplatňují pravidlo, že s nimi smlouvy neuzavřou.

Znevýhodnění v přístupu k veřejnému zdravotnímu pojištění se týká lidí pocházejících ze zemí mimo EU. Například manželka Čecha - Ukrajinka - nemůže dva roky po svatbě žádat o trvalý pobyt v ČR, a nemá tak, pokud nepracuje, přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění.

Má si platit komerční pojištění, které však nemusí získat. Rodinné příslušníky občanů ze zemí EU mimo ČR přitom zákon chrání, a Ukrajinka provdaná za Slováka tak v ČR přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění má.

Nejpalčivější je podle mluvčí kanceláře ombudsmana Ivy Hrazdílkové situace párů ze zemí mimo EU, jimž se v ČR narodí dítě. I když oba manželé pracují, platí daně a všechny poplatky, na jejich dítě se veřejné zdravotní pojištění nevztahuje. Pokud se narodí nemocné nebo i s mírným postižením, komerční pojišťovny ho nepojistí. Léčbu tak musí hradit sami rodiče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?