Člen „čekatel“? Podobné možnosti najdou studenti i u ČLnK

21. 10. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Grémium majitelů lékáren umožňuje nový typ členství, a to pro pozorovatele a čekatele. Česká lékárnická komora takový status sice nemá, ale její spolupráce se studenty vysokých škol poskytuje podobné možnosti.


Grémium změnu stanov, která takové členství umožňuje, odhlasovala na své patnácté valné hromadě. Člen „pozorovatel“ i člen „čekatel“ mají sice status člena, ale hlasovací práva nemají. „Mohou se účastnit všech jednáních, včetně valné hromady, budou mít přístup ke všem informacím, které pro své členy zpracováváme, ale nebudou mít hlasovací právo,“ vysvětloval podstatu členství pro Zdraví.Euro.cz předseda grémia Marek Hampel.

Důvodem k takovému kroku je snaha vedení grémia nabídnout pomoc zájemcům o provozování lékárny, vytvořit vstup do podnikatelského prostředí co nejméně bolestivý.

„Chtěli jsme zvýšit počet členů našeho sdružení. Ten, kdo není členem a chce si to vyzkoušet, může být pozorovatel. Institut člena čekatele spočívá v tom, že chceme do svých řad přijmout potencionální provozovatele veřejných lékáren, kteří zvažují, že by se stali podnikateli. Chceme jim pomoci,“ doplnil Hampel.

Členství „pozorovatele“ má roční časový limit, když zjistí, že jsou pro něj služby zajímavé, musí požádat o řádné členství.

Komora podobný servis také zajišťuje

Česká lékárnická komora nechtěla nový systém příliš komentovat. „Nevím, jak ta změna vypadá, nevím, jak je vztažena k rozhodovacím právům, v takovém případě to vážně nelze komentovat. Ale tuto informaci jsem zaregistroval,“ reagoval na dotaz Zdraví.Euro.cz mluvčí ČLnK Aleše Krebs.

Komora sice takový status nemá, ale podobný servis také zajišťuje.

„Jsme v kontaktu se studenty farmaceutických fakult v Hradci králové i Brně, to znamená, že představitelé komory jezdí na fakulty přednášet, děláme společné akce, zveme zástupce studentů na sjezdy komory. To znamená, že něco obdobného v komoře už funguje velmi dlouho. Jde o to, aby studenti zjistili, jakým způsobem komora funguje a my s nimi spolupracujeme od začátku. Není to nic nového,“ uvedl dále Krebs.

Každoročně je také udělována cena České lékárnické komory pro absolventy obou fakult, studenti pátých ročníků mají při praxi v posledním bloku studia k dispozici doporučené postupy komory.

„Zástupci studentských spolků jsou pravidelně zváni na akce pořádané komorou, na oplátku přijímají představitelé komory pozvání k výuce na fakultách a na akce pořádané samotnými studenty,“ doplnil ještě slova mluvčího prezident komory Stanislav Havlíček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?