Člen představenstev Pejchl bude mít stejně jako ředitel nemocnice

20. 2. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový člen představenstev pěti nemocnic Pardubického kraje Josef Pejchl bude celkově ohodnocen obdobně jako ředitel okresní nemocnice. ČTK to řekl krajský radní pro zdravotnictví Martin Netolický (ČSSD).


Nově jmenovaní členové dozorčích rad Ivan Pilip a Robert Skoupý budou brát podstatně méně. Angažování Pejchla a Pilipa odmítla řada zdravotníků Pardubického kraje, zaměstnanci Litomyšlské nemocnice hejtmanovi Radku Martínkovi (ČSSD) odeslali petici s protestem.

Pejchl uzavře pět smluv s jednotlivými nemocnicemi. „Jedná se o vysoce odbornou činnost na plný úvazek, která bude sloužit ke koordinaci zdravotnictví v kraji,“ uvedl Netolický. Pilip a Skoupý budou členy všech pěti dozorčích rad nemocnic, budou mít rovněž pět smluv, jejich práce ale nebude na plný úvazek a souhrnná odměna bude zlomkem Pejchlova příjmu. Netolický odhaduje, že dozorčí rada bude zasedat asi jednou za dva měsíce.

Jaký konkrétní příjem bude Pejchl mít, nechtěl Netolický s ohledem na důvěrnost informací o mzdách vedení nemocnic uvést. Popřel však, že by měl dostávat 100.000 korun měsíčně, jak tvrdili někteří členové opoziční ODS. „Plat žádného z našich ředitelů nemocnic nedosahuje také výše ani s odměnami,“ řekl Netolický.

Bývalého ředitele havlíčkobrodské a kyjovské nemocnice Josefa Pejchla, svitavského advokáta Rudolfa Skoupého a dřívějšího politika a bankéře Evropské investiční banky Ivana Pilipa jmenovali nedávno krajští radní. Angažování Pejchla a Pilipa do statutárních orgánů nemocnic odmítlo 573 zaměstnanců Pardubické krajské nemocnice, z toho 169 lékařů včetně 21 přednostů a primářů. Podle nich je nepřípustné, aby nemocnici řídili lidé, kteří v minulosti manažersky selhali. Podobně kritizovali jejich účast ve vedení zdravotnického zařízení přednostové oddělení Chrudimské nemocnice.

Zaměstnanci Litomyšlské nemocnice dnes svůj nesouhlas s dosazením Pejchla a Pilipa vyjádřili peticí, kterou zaslali hejtmanu Martínkovi. „Dosavadní výrazné profesní neúspěchy obou jmenovaných podle nás nesvědčí o kompetentnosti jakkoli se podílet na řízení krajských nemocnic a pro zdravotnictví v našem kraji nejenže nebudou žádným přínosem, ale máme obavy, že ještě prohloubí současnou krizi,“ stojí v dokumentu, který má ČTK k dispozici. Petici podepsaly asi dvě stovky pracovníků nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?