ČLK: Čím více na platy, tím méně na korupci

12. 1. 2011 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kdo nepodporuje akci Děkujeme, odcházíme, ten podporuje korupci. Alespoň podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Ten totiž tvrdí, že díky navýšení mezd pro lékaře nezbudou peníze na korupčníky a mafiány.


Korupce, chaotická investiční politika a rezervy na účtech zdravotních pojišťoven: to je prostor, kde podle ČLK lze hledat finance na mzdy lékařů. Na základních fondech zdravotních pojišťoven je podle něj zhruba 14 miliard korun.

„Pojišťovny, které podhodnocovaly své příjmy, a platí za péči o své klienty neoprávněně málo, musí zvýšit úhrady zdravotnickým zařízením. Je třeba zdokonalit pravidla přerozdělování pojistného mezi pojišťovnami,“připomněl Kubek znovu svou kritiku.

Chaotické investice a nákupy na internetu

Další peníze na mzdy lze podle něj uspořit nákupem léků. Ty současné jsou příliš předražené a na vině je dle něj Státní ústav pro kontrolu léčiv, který nestihl provést revize maximálních cen.

„Farmaceutickým firmám bude krácen zisk neoprávněně získaný na úkor zdravotního pojištění díky nečinnosti SÚKlu,“ dodal Kubek. Větší transparentnost by mělo zajistit zveřejňování nákupů na internetu. Rezervy lze hledat i v investicích, které jsou dle něj nekoncepční a příliš chaotické.

Ministerstvo: protikorupční strategii připravujeme

Na výtky komory reaguje ministerstvo jasným vzkazem: protikorupční strategie se připravuje, ministr Leoš Heger ji zveřejní do dvou týdnů.

Řešit se mají i nákupy přístrojů ve 12 nemocnicích přímo řízených státem, dohlédnout na ně má přístrojová komise na ministerstvu.

GML: Kubek se neorientuje

Tvrzení Milana Kubka vyvolalo ostrou kritiku, předseda představenstva Grémia majitelů lékáren (GML) Marek Hampel se proti němu ihned ohradil.

„Ohrazujeme se proti tvrzení, že rezervy v systému českého zdravotnictví by se měly získat 15% zlevněním cen léků. Pokud doktor Kubek mluví o dalším zlevňování léků, měl by veřejnosti také férově říci, že pokud by k takovému zlevnění došlo, desítky možná stovky lékáren zejména v malých městech a na vesnicích by musely zavřít, lékárenská péče v naší zemi by se prudce zhoršila. Pacienti by si potom pro svoje léky museli dojíždět do velkých měst a i lékárny zde by znatelně musely omezit svoji nabídku,“ uvedl předseda představenstva GML.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?