ČLK mluvila o hrozbě odmítání péče, nyní má signály, že se děje

4. 11. 2010 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Na hrozbu odmítání péče kvůli finančním limitům ke konci roku upozorňovala Česká lékařská komora (ČLK) už na počátku roku, řekl ČTK její prezident Milan Kubek.


Reagoval na zprávu Lidových novin (LN), že jedna severomoravská nemocnice si kvůli finančním limitům nechala od právníka sepsat smlouvu, podle které by pacient mohl sám zaplatit operaci srdce, aby se k ní dostal hned. Zdravotní pojišťovny vidí za odkládáním péče snahu nemocnic ušetřit a vymoci si více peněz.

„Máme signály od lékařů a nemocnic, že je v tuto chvíli velice obtížné zajistit pro pacienta operaci nebo náročnější vyšetření, pokud se nejedná o naprosto urgentní stav. Plánované výkony se odkládají do příštího roku, byť kapacitu zařízení mají, protože nechtějí platit péči ze svého,“ řekl.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Rod ČTK řekl, že na infolinku VZP zatím nikdo nevolal kvůli tomu, že by ho nemocnice odmítla operovat. „Ale téměř denně někdo zavolá a ptá se, zda máme smlouvu s danou nemocnicí a zaplatíme jeho operaci,“ řekl. Volajícím se dostane odpovědi, že VZP platí zařízením včas, takže by je nemocnice operovat měla.

Ze zákona má pacient nárok na bezplatné služby ve smluvním zařízení zdravotní pojišťovny. Pokud zařízení pro daný rok smlouvu splnilo, stává se podle právníka Ondřeje Dostála zařízením nesmluvním. V takovém zařízení pacient za péči platit může, uvedl k severomoravské kauze pro LN právník.

Problém s finančními limity od pojišťoven se týká hlavně zařízení, která poskytují drahou specializovanou péči. Zařízení zatím tvrdí, že platby od pacientů nechystají. Některé ambulance přiznávají, že radí pacientům změnu zdravotní pojišťovny za jinou, u níž ještě limit nevyčerpaly.

Podle pojišťoven si zařízení měla peníze na celý rok rozplánovat. Nemocnice ale chtějí šetřit, a tak plánované operace odkládají až na příští rok. Pojišťovny přitom prý jsou ochotny o každém pacientu nad limit jednat. Pokud péči nezbytně a hned potřebuje, zaplatí ji.

Kubek podotkl, že zařízení jen plní společenskou objednávku, kterou zadalo ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím úhradové vyhlášky. Ta omezila úhrady péče a nastavila porovnávací období dva roky zpátky, takže třeba soukromým lékařům část péče, kterou loni poskytli, prý nikdy zaplacena nebude. „Nikdo se nemůže divit tomu, že lékaři toto odmítají znovu opakovat,“ řekl.

Pokud nemocnice nemá na léčení peníze, měla by podle Kubka poslat pacienta na pojišťovnu, ať mu léčení dojedná jinde. Další možností je, aby nemocnice s pojišťovnou domluvila, že jí akutního pacienta nad dojednaný limit zaplatí. Tento postup praktikuje například ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a exministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Kliniky VFN podle ní už na počátku roku věděly, s čím mohou počítat, a peníze a výkony se rozplánovaly. Potíže s limity tedy nemocnice nemá. Pokud by přišel pacient nad limit a bylo nutno ho rychle operovat, vyjedná ředitelka s pojišťovnou peníze navíc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?