ČLK požaduje pravidelné zvyšování ceny práce lékaře

23. 11. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) požaduje pravidelné zvyšování ceny práce lékaře minimálně o deset procent za každý rok. "Pravidelná valorizace této položky je základní podmínkou pro zvyšování platů a mezd lékařů, bez čehož nepůjde zastavit jejich odchody do zahraničí," vyplývá z usnesení, které schválila na sjezdu v Brně.


Podle České lékařské komory podfinancované zdravotnictví už není schopné občanům poskytovat tak kvalitní, dostupnou a bezpečnou zdravotní péči, na kterou jsou zvyklí.

Dvoudenní sjezd, který byl zejména volební, v sobotu navštívil i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Na sněmu řekl, že souhlasí s tím, že je zdravotnictví podfinancované. „Snažili jsme se situaci napravit, ne vždy jsme byli úspěšní. O tom, jak bude financování nastaveno, rozhoduje celá vláda,“ uvedl Němeček. Dodal, že bude dál navrhovat zvýšení plateb za státní pojištěnce. I tak čelil kritice. Komora dnes v usnesení uvedla, že není spokojena s prací jeho ministerstva.

Po státu chce, aby platby za státní pojištěnce byly valorizovány pravidelně. ČLK požaduje také zvýšení minimálního pojistného pro živnostníky a zavedení tzv. zdravotní daně na tabákové výrobky a na alkohol. Vyšší platby by měly do zdravotnictví jít jak ze státního, tak z regionálních rozpočtů.

Sjednotit by se podle komory měl také způsob odměňování lékařů pracujících v nemocnicích. A to buď závazností tarifních platových tabulek pro všechny poskytovatele lůžkových zdravotních služeb, kteří mají smlouvy s pojišťovnami, nebo vytvoření speciální tarifní tabulky pro lékaře a zdravotníky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?