ČLK žádá Babiše o spolupráci na krizovém plánu pro zdravotnictví

12. 4. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek požádal vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby se podílel na přípravě krizového plánu pro zdravotnictví. Kubek by také uvítal, aby Babiš podpořil svolání koaliční schůzky k situaci ve zdravotnictví.


Text otevřeného dopisu poskytl Kubek ČTK.

ČLK vyzvala počátkem března vládu k vytvoření krizového plánu, personální situace zdravotnictví je podle ní kritická. Řada nemocničních oddělení kvůli nedostatku lékařů a sester omezuje provoz, nebo se i zavírá. Dostupnost péče pro pacienty je ohrožena. Minulý týden ČLK oznámila spuštění kampaně Zdravotnictví volá o pomoc a vyzvala vládu k jednání šéfů koalice (K3)za účasti krajů na téma zdravotnictví.

Požadavek na svolání K3 podpořil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) či Českomoravská konfederace odborových svazů.

Kubek dnes reagoval na otevřený dopis, který mu minulý týden poslal Babiš. Předseda hnutí ANO odmítl kampaň, v níž stavovská organizace bojuje za skokový růst platů zdravotníků v nemocnicích, takový boj podle Babiše přísluší odborům. Za nepřijatelné označil i to, že kampaní chce ČLK ovlivnit podzimní volby do krajských samospráv. Babiš je prý připraven o konkrétních návrzích s ČLK jednat.

Podle ČLK přišlo zdravotnictví v letech škrtů a nenavyšování odvodů o 30 miliard korun, resort je katastrofálně podfinancovaný. Tyto peníze by měl stát do zdravotnictví vrátit ve vyšších odvodech.

Podle Babiše ale jsou odvody 63 miliard korun nyní nejvyšší. Růst výběru pojistného a valorizace plateb státu přinese mezi roky 2013 až 2016 systému 33,1 miliardy korun. Peníze, jejich množství bude vždy omezené, nejsou vynakládány efektivně, uvedl Babiš s odkazem na korupci při nákupech ve zdravotnictví a na neúměrně vysoký počet akutních lůžek, kontaktů s lékařem či hospitalizací.

Kubek odmítl, že by ČLK šlo v kampani jen o zvýšení platů a jen v tom viděla řešení současných problémů. Cílem je ukázat skutečný stav zdravotnictví, které je v personální krizi, a donutit politiky, aby konečně začali problém řešit. Bez valorizace ceny práce v seznamu zdravotních výkonů, bez férových úhrad od zdravotních pojišťoven, bez spravedlivého odměňování a bez dodržování zákoníku práce žádné řešení neexistuje, napsal Kubek.

Zpochybnil i Babišova tvrzení o neefektivitě systému. Podle hodnocení Euro Health Consumer Index 2015 je české zdravotnictví vysoce efektivní, zatížené jen minimální mírou korupce a díky nízkým mzdám i velmi levné.

Plán na záchranu zdravotnictví by měl podle ČLK zahrnovat pravidelnou valorizaci odvodů státu či zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol, spravedlnost v úhradách zdravotních pojišťoven, valorizaci ceny práce o deset procent každý rok, zvyšování platů ve zdravotnictví minimálně o deset procent každý rok, sjednocení odměňování ve státních i soukromých nemocnicích, zjednodušení specializačního vzdělávání lékařů a uzákonění kompetencí pro ČLK ke kontrole personálního zajištění lékařských služeb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?