ČLK žádá zásadní změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění

23. 11. 2009 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) požaduje zásadní novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Komora se na tom dohodla na svém sjezdu v Brně.


Lékařům a zdravotnickým zařízením by měla mimo jiné zajistit trvalý smluvní vztah na dobu neurčitou se zdravotními pojišťovnami, který by bylo možné ukončit pouze ze zákonem stanovených důvodů. Podle prezidenta komory Milana Kubka je to ale úkol až pro vládu, která vzejde z voleb v příštím roce.

Lékaři provozující soukromou praxi by tak například měli mít možnost své ordinace prodávat a odkazovat dědicům včetně smluv se zdravotními pojišťovnami bez výběrových řízení. To by mělo platit i pro zdravotnická zařízení, která provozují fyzické osoby. Novela by podle představ ČLK zavedla závaznost výsledků výběrových řízení pro zdravotní pojišťovny.

Komora požaduje také zřízení dohodovacího řízení o minimálních standardech péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, a to za účasti ČLK. „Definování standardů zdravotní péče umožní vytvořit komerční připojištění - a po tom my dlouho voláme,“ řekl ČTK Kubek.

Spoluúčast pacientů na úhradě zdravotní péče v Česku podle něj nelze donekonečna zvyšovat. „Je na hranici sociální únosnosti. Ale je možné umožnit lidem, aby se připojistili,“ dodal.

Definování standardů zdravotní péče umožní vytvořit komerční připojištění - a po tom my dlouho voláme

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák chápe představy lékařů spíše jako zbožné přání každého lékaře. „Když si ale projdete všechna usnesení ČLK, tak zjistíte, že se všechna naráz splnit nedají,“ řekl novinářům na sjezdu Horák.

Jestliže prý například bude výsledek výběrového řízení závazný, smlouvu s pojišťovnou získal každý, kdo o ni požádá, a zároveň bude smlouva nevypověditelná, bude narůstat počet praxí. Ty se pak podle Horáka neuživí. „Nebo by velmi pravděpodobně došlo k tomu, že by se trh uzavřel a nové praxe by vůbec nevznikaly,“ míní.

Když si projdete všechna usnesení ČLK, tak zjistíte, že se všechna naráz splnit nedají

Komora také požaduje, aby ceny odvozené ze Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami byly definovány jako nepodkročitelné minimální úhrady. Zdravotní pojišťovna by tak nesměla platit žádnému zdravotnickému zařízení méně.

Novela ale bude podle prezidenta ČLK tématem pro novou sněmovnu a novou vládu vzešlou z jarních voleb. „V dané chvíli tato sněmovna takto závažný zákon přijímat nebude,“ míní Kubek. Aktuálně podle něj musí lékaři spíše řešit dopady Janotova protikrizového balíčku.

Ten podle ČLK naopak krizi prohloubí a zavleče ji i do zdravotnictví - například tím, že snížením platů státních zaměstnanců klesne i výběr zdravotního pojištění, a ubude tak peněz na zdravotnické výkony.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?