Člověk a zákon

13. 6. 2007 10:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Stále více z nás již ví, že náš současný socialistický model zdravotnictví je sice pro pacienta prakticky zadarmo, ale ve skutečnosti jde o systém pro pacienta i lékaře velmi zrůdný. Na lékaře nezbývají peníze, lékař je ve své péči o klienty pojišťoven omezován, takže pacient nemůže být řádně vyšetřován ani řádně léčen a musí se léčby lege artis domáhat protekcí nebo korupcí...


Komentář čtenáře Zdraví.Euro.cz

To je způsobeno totálním vyřazením pacienta z možnosti ovlivnění systému, naprostou podřízeností všech subjektů ve zdravotnictví ministerstvu zdravotnictví do posledního detailu a naprostým odejmutím svobodné volby všem subjektům a odejmutím jejich odpovědnosti.

Skutečná reforma zdravotnictví má za cíl zdravého pacienta a spokojeného lékaře. Nezbytnou podmínkou je obnova přirozených vztahů mezi jednotlivými subjekty a navrácení jim tvůrčí svobody a odpovědnosti. Většina z nás již dnes ví, že tohoto může dosáhnout jedině otočením toku peněz ve zdravotnictví. Dnes to nebudu více rozvádět, protože to není podstatou tohoto sdělení. Jen dodám, že jiná cesta k obnově vztahů ve zdravotnictví není.

O částečné naplnění této ideje se možná pokouší Tomáš Julínek. Často je však slyšet posměšky, že z důvodů naší podivně provázané legislativy tyto změny nejsou možné.

Shrnuto a podtrženo: Pacient musí zůstat vytlačen ze systému a nemůže se stát partnerem svého ošetřujícího lékaře, aby spolurozhodoval o svém optimálním vyšetřování a optimální léčbě, protože mu to naše zákony znemožňují.

A hle! Nemám právnické vzdělání, abych mohl pravdivost těchto slov potvrdit, ale moje všeobecné vzdělání mne nutí k historické komparaci a konstatování, že tímto se naše společnost dostává do situace, kterou před dvěma tisíci lety kritizoval Ježíš z Nazareta. Ježíš přinesl vykoupení člověka v nadřazení správných, dobrých mezilidských vztahů nad zákony nesmyslně komplikujícími život. Snad bychom dnes mohli parafrázovat, že selský rozum je víc než špatný zákon.

Pokud tedy naše legislativa skutečně brání normálním, aktivizujícím, přirozeným vztahům ve zdravotnictví, nemůžeme nadále setrvávat v neplodných vztazích a musíme změnit legislativu. A jestliže falešné, nepřirozené vztahy jsou zakotveny v Ústavě, musíme přece změnit i Ústavu. Zákon musí sloužit člověku, a ne aby se člověk křivil podle zákona. Pak může mít i lékař křivou tvář. A to nechceme.

MUDr. Bohumír Šimek, www.Zdravi.Euro.cz

Křemže

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?