Co bude devětatřicet lékařů dělat bez práce?

4. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pakliže vláda neustoupí a lékaři výpovědi z nemocnic nestáhnou, většina z nich zřejmě v březnu zamíří na úřad práce. V Jablonci ale trvají na svém, i za cenu dočasného života na podpoře nebo změny oboru.


Většina z devětatřiceti lékařů jablonecké nemocnice, kteří podali v závěru loňského roku výpověď na protest proti finančnímu podhodnocení své profese, v březnu zřejmě zamíří na úřad práce. Zdaleka ne všichni ovládají cizí jazyk, aby mohli pracovat v zahraničí. Vzhledem k tomu, že z nemocnic po celé republice jich odcházejí bezmála čtyři tisícovky, bude v soukromém sektoru velký přetlak. Přesto lékaři tvrdí, že ustoupí jen, když jim vláda dá, co chtějí.

„Já jsem stále optimista. Jde o to, že situace, která nastala, není vážná, ale dokonce velice vážná a není možné to neřešit. Když budeme mluvit o místní nemocnici, tak těch devětatřicet lékařů, kteří končí, je nepostradatelných. Když navíc odejdeme, tak co sestry… Tady se ve skutečnosti jedná ještě o víc pracovních pozic,“ říká lékař jablonecké nemocnice a zároveň předseda Lékařského odborového klubu v Libereckém kraji Petr Rota, který v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme také podal výpověď.

Vážnost situace, kdy odchází více než třetina lékařů, a z nich mnozí klíčoví, potvrdil i ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček, podle kterého od března hrozí omezení neakutní, tedy plánované péče.
Stanovisko vedení městské nemocnice i města je ale jasné - z vlastních peněz požadavkům lékařů na zvýšení základních platů na jedenapůl až trojnásobek průměrné mzdy vyhovět nemůže.

„Jejich požadavek se totiž rovná devadesáti milionům ročně, což pro představu činí patnáct procent našich celkových nákladů,“ podotkla mluvčí jablonecké nemocnice Petra Krajinová.

Přesto se vedení nemocnice chystá s lékaři, zřizovatelem a dalšími institucemi nadále jednat.

Od města peníze nechceme...

Podle Petra Roty je ale tohle jednoznačný problém státu. „Je špatně, že se to vláda snaží přehodit na kraje či města. Chtít peníze po naší nemocnici nebo městu by bylo nesystémové, a to bychom ani nechtěli,“ konstatoval.

Otázkou zůstává, co budou lékaři po skončení výpovědní lhůty vlastně dělat. „Zřejmě půjdeme na pracovní úřad a dál uvidíme. Mnozí budou muset odejít mimo obor, i když by to samozřejmě byla škoda, když to někdo celá život… Někteří mají úspory, jiným pomůže rodina nebo partner. Jeden kolega mi říkal, že vydrží tak dva až tři měsíce. Uvidíme, ale vzdát to nemůžeme,“ říká Petr Rota.

A o co vlastně lékařům jde? Tvrdí, že jejich platy po zapracování dosahují střední třídy jen díky extrémním přesčasům a chtějí být ve společenském žebříčku výš.

Základní plat si představují v rozmezí od jedenapůlnásobku až do trojnásobku průměrné mzdy. Ta pro představu v Česku ve třetím čtvrtletí loňského roku činila 23 655 korun.

Pro srovnání, průměrný plat lékaře v jablonecké nemocnici v roce 2009 dosahoval 57 200 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?