Co hýbalo světem zdravotnictví v roce 2014

28. 1. 2015 12:59
přidejte názor
Autor: Redakce

Zatímco v závěru roku 2013 svět děsil možný potenciál koronaviru MERS, loňským rokem se jako smutný leitmotiv prolínala epidemie viru Ebola. Ale ta zdaleka nebyla jedinou významnou událostí světového zdravotnictví v právě skončeném roce 2014.




Leden

Indie oznámila tříleté výročí od chvíle, kdy byl v zemi hlášen nový případ dětské cholery. Tento významný milník se stal předpokladem pro uznání Indie jako země bez výskytu této nemoci.
Americká vláda zveřejnila zprávu o úspěšnosti zdravotnické reformy prosazené prezidentem Barackem Obamou. Podle ní se k novému systému zdravotního pojištění přihlásilo 2,2 milionu obyvatel, z nichž však pouze 24 % patří do věkové skupiny 18–34 let, jež měla být skupinou cílovou.
Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila pákistánský Péšávar za největší světový zdroj nákazy dětskou obrnou – pochází odsud 90 % všech současných případů onemocnění.

Únor

Slovenská vláda pozastavila plán na odkoupení či vyvlastnění dvou soukromých zdravotních pojišťoven. Důvodem bylo nedostatečné finanční pokrytí projektu. Původní záměr přitom počítal s tím, že v zemi začne jediná pojišťovna fungovat již během roku 2014. Obě soukromé pojišťovny (Union patřící nizozemské společnosti Achmea a Dôvera skupiny Penta) již od počátku deklarovaly, že trh dobrovolně neopustí a na případné vyvlastnění zareagují soudním sporem.
V západoafrické Guineji byl laboratorně potvrzen první případ Eboly.
Belgický parlament přijal zákon, který umožňuje eutanazii u nezletilých. Podmínkou pro její provedení je smrtelná nemoc a fyzické utrpení u dítěte, které nemá naději na vyléčení a svůj stav dokáže posoudit, souhlas rodičů a návrh lékařů. V případě psychického utrpení dítěte je provedení eutanazie vyloučeno. Zákon vyvolal velmi ostrou diskusi mezi odbornou i laickou veřejností, oficiálně proti němu vystoupily nejen náboženské organizace, ale i někteří lékaři včetně skupiny 160 pediatrů.

Březen

Filipínské ministerstvo zdravotnictví spustilo jeden z největších očkovacích programů v historii země, který je zaměřený na snížení počtu nakažených vzteklinou. Do dvou let si země klade za cíl zcela zastavit umírání obyvatel v důsledku této choroby.
WHO uveřejnila zprávu, podle níž v roce 2012 zemřelo v důsledku znečištěného ovzduší 7 milionů lidí, což představuje 12,5 % z celkového počtu úmrtí v daném roce. Toto číslo představuje více než dvojnásobné navýšení oproti roku 2008, kdy bylo provedeno předchozí hodnocení. Podle WHO se tak znečištěné ovzduší stalo nejvážnějším zdravotním rizikem spojeným se životním prostředím.
Massachusettský guvernér Deval Patrick vyhlásil v tomto americkém státě krizový stav kvůli prudkému nárůstu závislých na heroinu a opiátech. V rámci mimořádných opatření byly například dočasně zakázány léky s hydrokodonem a naopak se zlepšil přístup zdravotníků a záchranářů k naloxonu, který se používá při předávkování opiáty.

Duben

Libérie oznámila první dvě laboratorně potvrzená úmrtí v důsledku nákazy virem Ebola na svém území.
Irák odstartoval v reakci na případ podezření na nákazu dětskou obrnou masivní očkovací kampaň, v jejímž rámci mělo být očkováno na 5 milionů dětí.
Italský ústavní soud zrušil kontroverzní zákon zakazující darování spermií a vajíček neplodným párům. Legislativu označil za zastaralou a diskriminační.
Americká ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusová podala v reakci na pomalý rozjezd zdravotnické reformy Baracka Obamy demisi. Ve funkci ji nahradila Sylvia Mathewsová Burwellová.

Květen

Světová zdravotnická organizace uveřejnila zprávu, podle níž v roce 2012 zemřelo ve světě 3,3 milionu lidí v důsledku konzumace alkoholu, a vyzvala členské státy k přijetí účinných opatření pro boj s nadměrnou konzumací alkoholu. Česká a Slovenská republika patří podle dokumentu k jedněm z nejvyšších spotřebitelů alkoholu – průměr 13 litrů na 1 obyvatele ročně více než dvojnásobně překračuje průměr světový.
Uganda schválila kontroverzní zákon proti AIDS, podle něhož hrozí nemocným, kteří nakazí svého manžela či manželku, až 10 let vězení. Lékařům pak legislativa dovoluje uveřejňovat informace o HIV statutu pacienta i bez souhlasu nemocného.
Evropská unie oznámila, že od roku 2020 více než zdvojnásobí finanční prostředky určené na pomoc s imunizačními a očkovacími kampaněmi ve světě, a to ze současných 10 na 25 milionů eur. * Sierra Leone potvrdila první případy úmrtí v důsledku infekce virem Ebola.

Červen

Více než 3500 polských lékařů podepsalo tzv. Deklaraci víry, jež stanovuje, že „Boží zákony jsou nadřazeny lidským“, a odmítá tedy antikoncepci, umělé oplodnění, eutanazii, změnu pohlaví a především jakékoli umělé přerušení těhotenství. Deklarace okamžitě vyvolala mohutnou vlnu odporu i ze strany řady politiků. Ministr zdravotnictví Bartosz Arlukowicz ujistil, že zdravotnická zařízení se budou řídit zákony lidskými, a pohrozil postihy lékařům, kteří by kvůli svému osobnímu přesvědčení ohrozili pacienta. Tento postoj podpořil i polský premiér Donald Tusk.
Více než 70 pracovníků laboratoře amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v Atlantě bylo vystaveno nebezpečnému antraxu.
Londýnský nejvyšší soud zamítl žádost dvou ochrnutých pacientů o změnu zákona, v jejímž důsledku by nebyli kriminalizováni lékaři, kteří jim pomohou zemřít. Soudci však navrhli parlamentu, aby zrevidoval platnou legislativu, protože je podle nich v rozporu se základními lidskými právy, jež zaručuje Evropská úmluva o ochraně lidských práv.
Francouzský soud zprostil viny 53letého lékaře Nicolase Bonnemaisona, který byl obžalován z usmrcení 7 nevyléčitelně nemocných pacientů pomocí injekcí se silnými léky. V lékařův prospěch svědčilo několik příbuzných zesnulých, petici za jeho osvobození podepsalo 66 tisíc lidí.
Nejvyšší soud amerického státu New York definitivně zamítl snahu tamní radnice omezit velikost lahví se slazenými nápoji, které přispívají k obezitě obyvatel města. Tažení proti lahvím slazených nápojů s objemem nad 0,5 litru zahájil v roce 2012 tehdejší starosta Michael Bloomberg. Proti se ihned postavili výrobci i mnozí prodejci slazených nápojů, kteří se obrátili na soud.

Červenec

Nejvyšší soud USA rozhodl, že tamní zaměstnavatelé mají právo na výjimku v případě zákonem dané povinnosti platit svým zaměstnankyním antikoncepční prostředky, pokud s tím z náboženských důvodů nesouhlasí. Hrazení hormonální antikoncepce zaměstnavateli je součástí reformy zdravotnictví prezidenta Obamy, na soud se však kvůli němu obrátilo několik náboženských organizací, u nichž se antikoncepce neslučuje s jejich přesvědčením. * V ghanské metropoli Akkra se pod záštitou WHO uskutečnila schůzka 11 afrických ministrů zdravotnictví a odborníků na epidemiologii, lékařů a dalších expertů, kteří jednali o postupu proti šíření viru Ebola. Za jeden z klíčových problémů označili nedostatek informací o přenosu a charakteru onemocnění mezi obyvateli. * V nepoužívané skladové místnosti amerického Úřadu pro kontrolu léků a potravin (FDA) ve státě Maryland byla nalezena papírová krabice se šesti zapečetěnými vzorky viru pravých neštovic. Virus několik desetiletí skladování nepřežil. Za jediné dva vzorky na světě přitom byly považovány ostře střežené exempláře v USA a Rusku.

Srpen

Světová zdravotnická organizace vyhlásila kvůli šíření viru Ebola v západoafrických zemích mezinárodní stav ohrožení. To jí umožnilo například vyhlašovat karanténu, zavírat hranice nebo omezovat mezinárodní cestovní ruch.
Španělský duchovní Miguel Pajares se stal první evropskou obětí viru Ebola. Pětasedmdesátiletý muž se nakazil při práci v Libérii, poté byl přepraven do jedné z madridských nemocnic, kde mu byl podán experimentální přípravek ZMapp. Léčba však nezabrala a misionář nemoci podlehl.
Do Libérie byl z USA dopraven dosud neschválený lék ZMapp, který se v testech na zvířatech ukázal jako účinný proti viru Ebola. Přednostně jej měli dostat zdravotníci nakažení tímto virem.
K zemím zasaženým epidemií Eboly přibyla s 12 potvrzenými případy Nigérie a Kongo, kde se nákaza laboratorně potvrdila u 2 lidí. * Německá média uveřejnila další skandál s transplantacemi. Kardiologické středisko v Berlíně údajně manipulovalo s pořadím pacientů čekajících na transplantaci srdce. Tamní primářka měla v letech 2010–2012 změnit diagnózu až u 30 pacientů, kteří se tak dostali na vyšší pozici na celoněmecké čekací listině. Trestní oznámení prý podala na lékařku sama klinika.

Září

Humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) upozornila, že v západoafrických zemích bojujících s Ebolou se zcela zhroutil systém zdravotní péče. Zvyšuje se proto úmrtnost i na léčitelné choroby, jako jsou malárie nebo průjmová onemocnění, ale také umírá více žen a dětí při porodu. Tito lidé totiž nemají podle MSF téměř žádnou šanci najít lékařskou pomoc.
Americký soud vynesl přelomový rozsudek, když HIV-pozitivnímu muži, který během 4 let infikoval nejméně 8 lidí, nařídil zahájit dostupnou léčbu a praktikovat pouze chráněný sex. V opačném případě muži hrozí až doživotní trest odnětí svobody.
Byl zaznamenán první přímý přenos viru Ebola mimo africké území. Při ošetřování 69letého španělského misionáře se v madridské nemocnici nakazila jedna z ošetřovatelek. Případ rozpoutal diskusi o efektivitě bezpečnostních opatření používaných při péči o pacienty s Ebolou.
Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil pomoc v objemu 130 milionů dolarů pro Libérii, Guineu a Sierru Leone, kterým kvůli epidemii Eboly výrazně klesl hospodářský růst, protože epidemie výrazně snižuje daňové příjmy a zvyšuje tlak na rozpočtové výdaje.
Švýcaři odmítli v referendu nahrazení dosavadních šesti desítek zdravotních pojišťoven pojišťovnou jedinou. Proti návrhu se vyslovilo téměř 62 % voličů. Současný systém zdravotního pojištění je pod dlouhodobou kritikou jako nepřiměřeně drahý.
Ve Švédsku přišlo na svět první dítě v historii, které se narodilo matce s transplantovanou dělohou. 36letá rodička dostala orgán od své matky, poté jí bylo úspěšně implantováno embryo. Chlapec se narodil předčasně, on i matka jsou v pořádku.

Říjen

Spojené státy americké ohlásily první případ přímého přenosu viru Ebola na svém území – nakaženou byla texaská zdravotnice, jež pečovala o pacienta, který se virem infikoval v Africe.
Tisíce britských zdravotníků působících v zařízeních Národní zdravotní služby (NHS) se zapojily do 4hodinové stávky na protest proti stagnaci mezd sester, porodních asistentek, členů záchranné služby a nemocničního pomocného personálu v Anglii a Severním Irsku. Podle odborů se jednalo o první stávku v NHS po 32 letech. * WHO oficiálně ohlásila konec Eboly v Nigérii. Celkem se v zemi nakazilo 20 lidí, 8 viru Ebola podlehlo. Naopak první případ zaznamenalo Mali, které se tak stalo šestou západoafrickou zemí, do níž se Ebola rozšířila.

Listopad

Litva jako první země na světě zakázala prodej energetických nápojů nezletilým do 18 let. Omezení se týká nápojů s obsahem kofeinu vyšším než 150 miligramů na litr. * Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská podala demisi poté, co se objevily spekulace o předraženém nákupu počítačového tomografu za 1,6 milionu eur v nemocnici v Piešťanech přímo řízené ministerstvem. Částka představuje asi trojnásobek ceny, za niž se přístroj pořizuje v Česku. Podle médií přitom za minulého vedení v tendru zvítězila firma nabízející tomograf mnohem levněji. Vítězem nového tendru se stala společnost, ve které v minulosti působil šéf slovenského parlamentu a místopředseda vládní strany Směr-SD Pavol Paška. Zuzanu Zvolenskou nahradil ve funkci dosavadní náměstek ministerstva zdravotnictví Viliam Čislák.
Až 100 tisíc amerických sester se zapojilo do protestů (demonstrace, stávky apod.) proti nedostatečné ochraně zdravotníků před virem Ebola. Požadovaly především lepší ochranný oděv a masky na obličej. Celkem se v USA nakazily Ebolou dvě zdravotnice pečující o infikované pacienty.
WHO oznámila ukončení epidemie Eboly v Kongu. V zemi se však šířil jiný kmen viru než v západoafrických zemích, první případ se objevil v srpnu. Celkem se tímto kmenem nakazilo 66 lidí, z nichž 49 nemoci podlehlo.
Republikáni z americké Sněmovny reprezentantů podali u federálního soudu žalobu na administrativu prezidenta Baracka Obamy kvůli údajnému překročení pravomocí při prosazování zdravotnické reformy. Podle žaloby zákon o reformě nelegálně poskytuje 175 milionů dolarů pojišťovacím společnostem ze státního příspěvku určeného pro rodiny s nízkými příjmy. Obamova administrativa také údajně nezákonně odložila platnost povinnosti firem s více než 50 zaměstnanci poskytnout zdravotní pojištění.
Italská policie zadržela pro podezření z korupce 12 pediatrů, kteří údajně přijímali luxusní dárky a drahé dovolené od společností vyrábějících náhražky mateřského mléka a odrazovali matky od kojení. Zadrženo bylo rovněž 5 obchodních zástupců těchto společností a jeden úředník.

Prosinec

Nejméně deset dětí se v Pákistánu nakazilo virem HIV při pravidelné krevní transfuzi, kterou podstoupily kvůli talasémii. Místní odborníci však spekulují, že se může jednat jen o „špičku ledovce“, neboť kontrola krve k transfuzi je v zemi nedostatečná a velká část dárců patří mezi narkomany. * Slovenská zdravotní pojišťovna Dôvera ze skupiny Penta neuspěla u Evropské komise se stížností na Slovensko za to, že tamní vlády v minulosti finančně dotovaly státní zdravotní pojišťovnu. Dôvera žádala prověřit, zda pobídkami v objemu přes 150 milionů eur Slovensko neposkytlo pojišťovnám nedovolenou státní pomoc.
Francie a Belgie zakázaly prodej desítek léků kvůli údajně zfalšovaným klinickým studiím provedeným společností GVK Biosciences z indického Hajdarábádu, na jejichž základě původně regulační úřady příslušné přípravky na svých trzích povolily. Obavy o zdraví u pacientů, kteří léky dosud užívali, prý ale nejsou na místě. Studie prováděné v Indii se totiž týkaly pouze generik. Evropská komise začala prověřovat všechny evropské licence vydané na základě klinických studií firmy GVK Biosciences.
Slovenský parlament se rozhodl respektovat veto prezidenta Andreje Kisky v případě zákona o zákazu prodeje nezdravých potravin na školách. Podle původního návrhu z října 2014 by si žáci od tohoto roku ve škole nekoupili nejen cukrovinky a slazené či energetické nápoje, ale ani výrobky rychlého občerstvení, zmrzlinu, nanuky, potraviny s větším obsahem soli a až na výjimky ani sladké pekárenské výrobky. Předseda parlamentu a místopředseda Směru-SD Peter Pellegrini informoval, že vláda by ve spolupráci s poslanci měla připravit opatření, které na školách naopak zajistí prodej zdravých potravin.
Indická vláda se rozhodla snížit o pětinu rozpočet pro resort zdravotnictví. Tento krok vyvolal vlnu kritiky, odborníci poukazují na fakt, že tamní systém zdravotnictví by potřeboval naopak významně finančně podpořit.
WHO vydala statistiku celkového počtu nakažených virem Ebola v západoafrických zemích. Celkově se infikovalo 20 206 obyvatel tohoto regionu, 7 905 pak nemoci podlehlo. WHO odhaduje, že s epidemií se budou nejpostiženější státy (Guinea, Sierra Leone a Libérie) potýkat i po celý tento rok.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?