Co je nového v nemocnici? Raději se neptejte...

17. 10. 2006 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Od července letošního roku se sloučila nemocnice v Karlových Varech s nemocnicemi Sokolov a Cheb a i přes výrazný odpor lékařského stavu vznikla po odhlasování krajskými zastupiteli Karlovarská krajská nemocnice, a. s. Její správa byla svěřena do rukou České zdravotní, a. s., která by měla být garantem další prosperity a rozkvětu...


Z redakční pošty

Zaměstnanců, kteří jsou o tom přesvědčeni, však kvapem ubývá. Proč?

Prvním faktem, který mě nepříjemně překvapil a donutil k pozornosti, byl odchod dlouholeté, zkušené a schopné ekonomky Ing. Heleny Pěnkavové, díky níž naše nemocnice dosud hospodařila s vyrovnaným rozpočtem, zaměstnanci dostávali pravidelně své mzdy a nemocnice - jako jedna z mála v ČR - byla solventní vůči svým dodavatelům.

Dále se chystá vyhlášení konkurzu na primariáty. Že by na postech primářů jednotlivých oddělení seděli neschopní lidé? Budiž, nový management má nárok zvolit si vyhovující vedoucí pracovníky. V zákulisí ovšem kolují zvěsti o tom, že tak bude odstraněn např. primář ARO MUDr. Roman Brázdil, který své oddělení vybudoval a udržuje je na tak vysoké odborné úrovni, že je chloubou a cílem mnoha oficiálních návštěv zde v nemocnici. Bohužel, tento muž proslul svojí tvrdou kritikou převedení nemocnice nejprve na s. r. o. a poté na a. s. a jeho jméno je již důvěrně známo novinovým stránkám. Doufejme, že je to jen špinavá pomluva, však čas ukáže…

Kolegové zabývající se intervenční kardiologií či radiologií zase těžce nesou fakt, že jim bylo nařízeno, jakou jedinou kontrastní látku mohou ke svým výkonům používat, přestože dle jejich uvážení není u některých pacientů vhodná. Je jen otázkou času, kdy nám bude nařizováno používat pouze ta či ona antibiotika nebo jiné léky jen proto, že jejich hromadné objednávání bude výhodné? Výhodné pro koho, pro pacienta snad? Bude výběr a nákup zdravotnického materiálu nebo přístrojů i nadále konzultován s odborníky-lékaři, kteří s nimi budou pracovat a dané problematice rozumí nejlépe? Příliš mnoho otazníků, že?

Jiní kolegové mají obavy z poklesu mezd od ledna příštího roku, o kterých byla jednání mezi Českou zdravotní, a. s., a zástupci odborů teprve zahájena. Další se bojí, že budou moci být zdravotníci jakožto pracovní síla přeřazováni mezi jednotlivými nemocnicemi, pokud to bude tak provoz vyžadovat. Jinými slovy řečeno, lékaři zaměstnanému v Karlových Varech by mohlo být nařízeno dočasně pracovat třeba v Chebu nebo jezdit sloužit do Sokolova dle potřeb tamních oddělení. Obavy z budoucna mezi zaměstnanci narůstají, to už je téměř hmatatelný fakt. Někteří kolegové si začínají aktivně hledat jiné místo ať už v ČR, nebo v zahraničí (pacientům bych moc přála, aby se zde i za pár let bez problémů domluvili s veškerým personálem česky). Oficiální důvody k odchodu konkrétních lidí se jistě vždycky najdou, ale proč hned na začátku mají odcházet ti nejschopnější? Aby byli nahrazeni ještě daleko schopnějšími…?

Váženého čtenáře prosím, aby tento otevřený dopis chápal pouze jako soukromý pohled otevřených očí a selského rozumu řadové lékařky bez politické příslušnosti, jako pohled člověka, který má rád svoji práci a snaží se ji dělat poctivě a medicínsky tak, aby se za ni nemusel stydět.

MUDr. Alena Hofmannová,Právo

Gynekologicko-porodnické odd. nemocnice Karlovy Vary

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?