Co můžeme udělat pro pacienty s inkontinencí moči

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

POSTGRADUÁLNÍ AKADEMIE




V souvislosti s vydáním nového knižního titulu z divize Medical Services vydavatelství Mladé fronty, a. s., „Inkontinence moči v každodenní praxi“ uspořádala Postgraduální akademie odborné sympozium na téma „Urogynekologie – novinky dnes a zítra“.

Akce se konala 24. 9. v pražské Žižkovské věži, garantem sympozia byl vedoucí lékař urogynekologické ambulance Gona, s. r. o., MUDr. Lukáš Horčička (na fotografii), pod jehož edičním vedením vznikla jmenovaná publikace. Sympozium se zaměřilo na klíčové aspekty problematiky močové inkontinence. V úvodu pohovořil MUDr. Horčička o ekonomice péče o inkontinentní pacientky. V souvislosti s náklady na její léčbu mluví zdravotní pojišťovny o miliardách korun, ale stanoveny jsou vlastně jen náklady na absorpční pomůcky. O problému se málo hovoří, téma je stále tabuizované, přitom pomočování výrazně zhoršuje kvalitu života. Péče o inkontinentní pacienty a pacientky je v ČR na světové úrovni, avšak incidence onemocnění je stále stejná. Veřejnost není dostatečně informovaná o možnostech účinné léčby, která umožňuje návrat do plnohodnotného života.
V dalších přednáškách se odborníci zabývali tématy „Indikace a kontraindikace farmakologické léčby inkontinence“ (MUDr. Oldřich Šottner), „Inkontinence moči u neurologicky nemocných pacientů“ (doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph. D.), „Inkontinence moči v seniorském věku“ (prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.) a „Fyzioterapie pánevního dna“ (MUDr. Jana Vlková).
V závěru sympozia pokřtili odborníci novou publikaci „Inkontinence moči v každodenní praxi“, která představuje stručného průvodce dysfunkcemi pánevního dna a informuje o příčinách močové inkontinence, možnostech diagnostiky i nejmodernější léčbě – konzervativní, operační, behaviorální a fyzioterapeutické. Čtenář v publikaci nalezne také odpovědi na otázky týkající se vztahu močové inkontinence a sexuality, pracovní neschopnosti inkontinentních pacientek, lázeňské léčby či organizace péče o inkontinentní pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?