Co soudí o novém ministrovi ředitelé nemocnic?

15. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi by se podle ředitelů nemocnic měl zabývat především systémem financování zdravotnictví, do několika měsíců by měl předložit svůj návrh koncepce a možná i rozšířit spoluúčast pacientů. Měl by také připravit řadu zákonů, které nastaví pravidla poskytování péče...


PRAHA - Vyplynulo to z ankety ČTK.

Kubinyi při dnešním jmenování do funkce své priority nezveřejnil. Uvedl jen, že je do několika týdnů až měsíců stanoví s týmem odborníků, který hodlá teprve vytvořit.

„Systém financování, to je základní problém, se kterým se potýkáme,“ řekla ředitelka Oblastní nemocnice v Jičíně Dana Kracíková.

„Přivítal bych zvýšení příjmů ze státního rozpočtu na pojištěnce, za něž platí stát. Tím by se vyřešily problémy pojišťoven a nemocnice by konečně dostávaly platby včas,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci Jaroslav Vomáčka.

Podle ředitele strakonické nemocnice Tomáše Fialy by se měl nový ministr zaměřit na fungování pojišťoven a na vztahy mezi zdravotnickými zařízeními a pojišťovnami.

Řešit financování považuje za naléhavé i ředitel nemocnice v Ústí nad Orlicí Martin Procházka. Podle ředitelky břeclavské nemocnice Vladimíry Danihelkové je ve zdravotnictví peněz dost, řešit však je třeba jejich správné umístění.

Danihelková očekává od Kubinyiho koncepci. Podle Kracíkové by ale nebylo šťastné, aby navázal na návrhy své předchůdkyně Marie Součkové. Za schůdnější považuje koncepci laděnou pravicověji.

Ředitelé by uvítali, kdyby sipacienti připláceli více neždoposud. Premiér Špidla však potvrdil, že se zvyšovánímspoluúčasti nepočítá. Návrh nazvyšování spoluúčasti neprošelani Součkové a neměl by sena něj zaměřovat ani Kubinyi.

Ústecký hejtman Jiří Šulc upozornil, že bez státní koncepce kraje se zadluženými nemocnicemi nic nezmohou. Kubinyi řekl, že z textu své předchůdkyně využije jen analýzu stavu zdravotnictví. Co se týče koncepce, má prý svoji vizi.

Ředitelé by uvítali, kdyby si pacienti připláceli více než doposud. Mírnou finanční spoluúčast pacientů podporuje například ředitel Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi Luděk Nečesaný.

Milan Cvek, dočasně pověřený řízením Slezské nemocnice v Opavě, je přesvědčen, že pacienti by si měli připlácet například na stravu v nemocnici.

Premiér Vladimír Špidla však ve středu potvrdil, že se zvyšováním spoluúčasti nepočítá. Nebylo by to v souladu s programem sociálních demokratů. Návrh na zvyšování spoluúčasti neprošel ani Součkové a neměl by se na něj zaměřovat ani Kubinyi.

Ředitel jihlavské a pelhřimovské nemocnice Pavel Hrala neočekává od nového ministra žádné zásadní změny. „Je členem ČSSD a ta mu nepovolí žádné razantní změny, protože chce vládnout ještě dva roky,“ řekl.

Možné úspory vidí ředitelé v omezení nákladů na léky a snížení počtu nemocnic.

„V Česku je příliš mnoho nemocnic a lidé chodí příliš často k lékaři,“ řekl Vomáčka.

Hrala zase vidí jako možnou cestu snižování počtu akutních lůžek, tento záměr měla i Součková, ale neuspěla. Hrala řekl, že sám již dříve rozhodl o snížení počtu lůžek ve svém zařízení o sto a setkal se s bouří nevole. Primáři s ním odmítli komunikovat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?