Co vyléčí středočeské nemocnice? Tři miliardy!

8. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Co není nutně třeba, to se prodá. Tak hodlá středočeský hejtman Petr Bendl nakládat s majetkem nemocnic, které kraj spravuje. Utržené peníze se vrátí do nemocnic, připomíná Bendl. Peníze z prodeje majetku ale nemocnicím stačit nebudou. Na jejich sanaci potřebuje kraj tři miliardy korun...


Střední Čechy - Samotné příbramské nemocnici, která má společně s nemocnicemi v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi tvořit páteř středočeského zdravotnictví, chybí na potřebné investice miliarda.

I náročná lékařská pracoviště totiž v Příbrami charakterizují slova jako provizorium, nevyhovující, zastaralé. Třeba primář chirurgie Fedor Kasper volá po výstavbě zcela nového operačního traktu.

Tvrdí, že se do oddělení od jeho otevření v roce 1956 prakticky neinvestovalo. Nároků by byly spousty. Kde ale na ně vzít? Hejtman Bendl vidí několik možností.

Evropská unie podle něj podporuje spolupráci veřejného a privátního sektoru. Kraje také usilují o dohodu se státem, aby jim přerozdělil peníze, které vždy investoval do zdravotnictví.

Rovněž vedení kraje chce v příštím rozpočtu vyčlenit pro nemocnice alespoň stejnou částku jako letos - 130 milionů korun.

Zdravotnické vize občanských demokratů, lidovců a unionistů jsou trnem v oku opozici v krajském zastupitelstvu.

Sociální demokraté, kteří se obávají zhoršení kvality a dostupnosti lékařské péče, zorganizovali protestní petici. Tu již podepsalo přes 20 000 lidí včetně několika členů vlády. Podle Bendla (ODS) ale protesty na náměstích nikam nevedou

„Problém vyřeší jedině politická shoda všech, kteří mají zdravotnictví na starosti,“ zdůrazňuje středočeský hejtman.

Rakovnický deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?