ČPZP přebírá od 1.října fúzí se ZPMA její pojištěnce i smlouvy

1. 10. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) přebírá od 1. října fúzí se Zdravotní pojišťovnou Metal-Aliance (ZPMA) její pojištěnce i smlouvy s poskytovateli.


Nové průkazky budou klientům bývalé ZPMA doručeny. Dosud je dostalo 180.000 klientů, ostatní by je měli mít do konce října. ČTK to řekla mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

„Pokud pojištěnci nový průkaz neobdrží do konce října 2012, nebo mají k fúzi dotazy, mohou volat na informační linky ČPZP 810 800 000 a ZPMA 844 125 124,“ uvedla. Informace o fúzi jsou i na webech pojišťoven, kde jsou informace také pro zaměstnavatele a další plátce zdravotního pojištění. Podrobné pokyny dostanou rovněž poštou.

Fúzi schválilo ministerstvo zdravotnictví, protože obě pojišťovny splnily požadované podmínky. Ministr Leoš Heger (TOP 09) se ale netajil tím, že by jí zabránil, kdyby to bylo možné.

Mazurová uvedla, že ZPMA bude zrušena od 1. října bez likvidace, všechny její smlouvy se zdravotnickými zařízeními přecházejí na ČPZP. Pokud má zařízení smlouvu s oběma pojišťovnami, bude po dohodě sjednocena. Pokud zařízení má smlouvu s jednou z obou pojišťoven, automaticky má smlouvu s ČPZP. Po 1. říjnu bude ČPZP posílat jednu fakturu se svým kódem.

Pro pojištěnce je podle mluvčí fúze výhodná v tom, že se rozšíří nabídka preventivních programů. Klientům ČPZP se rozšíří počet poboček z dosavadních 80 na 128, síť poskytovatelů stoupne na 25.000 a pokryje prakticky celé území - posílí hlavně v regionech Kladenska a Olomoucka.

Fúzí se ZPMA získá ČPZP 430.000 jejích pojištěnců, celkem bude mít 1,167 milionu pojištěnců a její tržní podíl stoupne ze sedmi na zhruba 11 procent. Stane se tak třetí největší zdravotní pojišťovnou v ČR po Všeobecné zdravotní pojišťovně a Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra. Tu vláda plánuje sloučit s Vojenskou zdravotní pojišťovnou.

ČPZP vznikla jako veřejnoprávní instituce v říjnu 2009 sloučením Hutnické zaměstnanecké pojišťovny a České národní zdravotní pojišťovny. Hutnická pojišťovna vstupovala do této fúze posílená o klienty Zdravotní pojišťovny Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka, s níž se sloučila v červnu 2009.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?