ČR chce zlepšit vybavení nemocnic v Libanonu, Iráku či Ukrajině

5. 12. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko chce v první polovině příštího roku poslat 11,5 milionu korun do Libanonu, Iráku a na Ukrajinu.


Peníze z humanitárního programu MEDEVAC mají jít na nákup přístrojů do nemocnic, školení personál nebo vzdělávací a psychologické programy. O schválení peněžitého daru bude v pondělí rozhodovat vláda, vyplývá z podkladů pro její pondělní jednání, které má ČTK k dispozici.

Do Iráku by Česko chtělo poslat celkem pět milionů korun. V Kurdistánu by z peněz měly získat chybějící vybavení nemocnice ve městech Machmúr a uprchlickém táboře Šaría. „Umožní ošetřovat válečná zranění a stabilizovat pacienty před jejich převozem do nemocnice, ve které se budou provádět operace vážných zranění,“ uvádějí podklady pro vládu.

Lepší vybavení by měla získat také klinika v zemědělských oblastech Ninive. V regionu kolem města Fallúdža by peníze měly sloužit k nákupu hygienických potřeb pro obyvatele uprchlických táborů.

Libanon by měl získat 2,5 milionu korun na projekt vybavení kliniky gynekologickým a porodnickým vybavením, což umožní lepší péči o ženy žijící v uprchlických táborech. Na Ukrajinu mají jít zbývající čtyři miliony korun. Nemocnice ve městě Volnovacha získá například přístroje jako plicní ventilátor, inkubátor, operační stůl či lampy.

Program MEDEVAC funguje od roku 1993. Zahrnuje také vysílání lékařských týmů do zahraničí nebo transport pacientů do Česka. V minulosti program pomohl pacientům z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?