ČR chybí téměř 130.000 dárců krve, pacienti to zatím nepociťují

14. 7. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Česku chybí téměř 130.000 dárců krve, aby dostálo doporučením EU. Pacienti to nepociťují jen díky tomu, že bezplatní dárci, kterých je 293.000, chodí na odběry častěji. Jak stárnou, ubývá jich.


Dárce odlákávají také komerční centra, která za plazmu platí. Za pět let ubylo v databázi přes 100.000 dárců. Loni poprvé přibyli, nových bylo přes 11.500. Přispěla k tomu i akce Staň se dárcem i ty!. Letos v létě se opakuje, zapojilo se do ní 45 transfuzních oddělení.

„Podle průzkumu si zejména mládež myslí, že se v nemocnicích užívá umělá krev, takže dárců není potřeba. Není to pravda. Běžný Čech dostane v průběhu života průměrně pětkrát krevní transfuzi. Největší spotřeba krve je při akutních operacích cévní a transplantační chirurgie,“ řekl předseda Společnosti pro transfuzní lékařství Vít Řeháček.

Doplnil, že každý Čech dostane během života čtrnáctkrát lék vyrobený z krve. Nejvíce pacientů potřebuje transfuzi v souvislosti s krvácením do zažívacího traktu.

„Chtěl bych poděkovat všem dárcům, jejich dar je zásadní, abychom mohli zachránit život našim pacientům s poruchami krvetvorby a závažným nádorovým krevním onemocněním,“ doplnil ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze profesor Marek Trněný.

Primářka transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jitka Kracíková potvrdila, že dárci chybějí zejména velkým nemocnicím. „Nemáme nedostatek transfuzních jednotek pro pacienty, nechceme, aby lidé přišli hromadně krev darovat, ale abychom měli v evidenci hodně dárců, u kterých víme, že spolehlivě přijdou, když je pozveme,“ řekla.

Pro získání nových dárců je podle primářky potřeba odbourat nejasnosti a možná i předsudky, které lidé mají. Někdy si dárci myslí, že musejí přijít s nějakým potvrzením nebo i výsledky vyšetření. Nic takového nepotřebují. Pokud je člověk zdravý, ve věku 18 až 60 let a chce se stát dárcem, může přijít kterýkoli pracovní den do kteréhokoli transfuzního oddělení.

Kracíková ujistila, že při odběru krve se dárce nemůže ničím nakazit. Veškerý materiál je na jedno použití a hygienicky se likviduje. Nakazit se nemůže ani příjemce - krev je testována na vážné infekční choroby.

Ženy mohou darovat krev čtyřikrát do roka, muži pětkrát. Plazmu a krevní destičky lze darovat každé dva týdny, v případě plazmy až 25 litrů za rok. Nejvíce dárců je mezi 25 až 35 lety, dvě třetiny muži. Až 45 procent dárců má krevní skupinu A či 0, pětina B, pět až sedm procent AB.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?