ČR nemá screening sluchu novorozenců

10. 12. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko nemá screeningový program na vyšetření sluchu novorozenců. V některých porodnicích se jim sluch orientačně vyšetřuje, většinou jde ale jen o osobní iniciativu lékařů. Ve vyspělých zemích je přitom screening běžný.


Pokud se odhalí sluchová vada včas, může dítě dostat kochleární implantát, který mu umožní slyšet a naučit se mluvit. Implantát dostalo od roku 1992 v jediném českém centru ve Fakultní nemocnici Motol 400 dětí a 150 dospělých.

„Některé děti se s tímto implantátem naučí nejen mluvit, ale i hrát na hudební nástroj a zpívat. Při příležitosti 400. dětského pacienta to v pátek předvedou na slavnostním setkání v Motole,“ řekl ČTK přednosta ORL kliniky docent Zdeněk Kabelka.

V Česku každoročně ohluchne zhruba deset dětí a asi 50 se neslyšících narodí. Dokud nebyly potřebné pomůcky, nebylo hluchým dětem pomoci. Sluchadla pomáhala jen nedoslýchavým. U neslyšících se kvůli nedostatku sluchových podnětů nerozvinula mluvená řeč, to nepříznivě ovlivnilo celý jejich další život.

Moderní technologie situaci neslyšících změnily. S implantátem se děti učí slyšet a mluvit v rehabilitačním centru kochleárních implantací, kam docházejí s rodiči i několik let po zákroku.

Kochleární implantát je elektronická funkční náhrada, která zprostředkuje sluchové vjemy neslyšícímu přímou elektrickou stimulací sluchového nervu uvnitř hlemýždě vnitřního ucha.

Studie podle Kabelky potvrdily, že většina dětí narozených se závažným postižením sluchu, které dostanou implantát kolem druhého roku života, se naučí slyšet bez odezírání a dokáže i srozumitelně mluvit. Jejich životní uplatnění tím výrazně stoupne. Polovina se naučí dokonce i telefonovat.

Děti s implantátem jsou sebevědomější, vyrovnanější a mají větší zájem o kontakt se slyšícím okolím. Významný přínos kochleární implantace potvrzuje i skutečnost, že polovina dětí, které jsou ve školním věku, navštěvuje běžné školy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?