ČR patří k zemím s nižší spoluúčastí pacientů, má se zvýšit

9. 9. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko spolu s Lucemburskem, Dánskem, Norskem a Velkou Británií patří do skupiny zemí OECD s nižší spoluúčastí obyvatelstva na úhradě zdravotní péče.


Soukromé výdaje, kam vedle přímých plateb pacientů patří i výdaje neziskových institucí, dary, výdaje zaměstnavatelů na zdraví zaměstnanců a soukromé zdravotní pojištění, tvoří v ČR 17,5 %. Politici mluví o zvýšení až na 25 %. Nejvyšší podíl soukromých výdajů je tradičně v USA (53,5 %) a ve Švýcarsku (40,9 %). Informují o tom statistici na svém webu. Nižší spoluúčast než ČR má Lucembursko (9,1 %), které má zároveň nejvyšší veřejné výdaje na zdravotnictví (90,9 %). Nižší soukromé výdaje než průměr uvádějí také Dánsko, Norsko, Nizozemsko a Velká Británie.

Pacienti nyní hotově platí 30 Kč v ambulanci a za položku na receptu, 60 Kč v nemocnici a 90 Kč na pohotovosti. Vláda Petra Nečase chce tyto částky zvýšit, v ambulanci specialisty by lidé platili 200 Kč, pokud přijdou bez doporučení praktika. V nemocnici by platili za den sto a více korun. Neplatili by už za lékovou položku, ale jen za celý recept. Na rozdíl od současnosti by už pacienti neplatili vše hotově, mohli by se připojistit. Vláda chce vymezit rozsah péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, tedy standardu. Připojištění by krylo nadstandard. Podíl HDP na zdravotnictví se podle statistiků pohybuje v ČR dlouhodobě kolem sedmi procent. Méně než ČR nebo zhruba stejně dávají ze svého HDP na zdravotnictví Korea, Polsko, Slovensko a Turecko. Kolem osmi procent dávají Finsko, Maďarsko a Británie. Nejvyšší podíl výdajů na zdravotnictví vykazují USA, mezi 15 až 16 %. Nad deseti procenty se dlouhodobě drží Belgie, Francie, Německo, Rakousko a Švýcarsko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?